Kola devlerinin 'izinsiz tatlandırıcı üretiyor' diye suçladığı Ülker Grubu, "Hür teşebbüsün olduğu yerde yapılacak yatırımlar için izin alınmaz. Kanunen yasak olan da zaten yapılmaz" dedi.
Pepsi ve Coca-Cola'nın piyasaya mal vermeyi engelleyerek haksız rekabet yarattığını öne süren Ülker, bunun sonucu suni bir tedarik sıkıntısı doğduğunu ileri sürdü.
Pepsi ve Coca-Cola'nın ultimatom gibi açıklamasına dün Ülker Grubu'ndan sert bir yanıt geldi. Ülkerden yapılan açıklamada, Pepsi ve Coca-Cola suni tedarik sıkıntısı yaratmakla suçlanırken, "İş felsefemize göre hür teşebbüsün var olduğu demokrasilerin uygulandığı ülkelerde yapılacak yatırımlar için izin alınmaz. Kanunen yasak olan işler ise zaten yapılamaz!" denildi. Ülker Grubu'nun açıklamasında, "Coca-Cola ve Pepsi şirketlerinin, doğrudan sermaye yatırımı oluşturacak ve yeni istihdam yaratacak üretim tesisleri kurmak konusunda son derece arzulu ve hazır olduklarını bildirmeleri de ekonomimiz için sevindirici bir haberdir" ifadesi kullanıldı. Kola devlerini haksız rekabet ile suçlayan Ülker Grubu'undan yapılan açıklamada özetle şöyle denildi:
SUNİ SIKINTI İDDİASI
* Ülker Grubu içerisinde Cola Turka dahil tüm içecek grubumuz, işimizin sadece yüzde 5'ini kapsamaktadır. Ülker olarak küçük bir tatlandırıcı tesisiyle kendi ihtiyacımızı karşılamamız asla söz konusu değildir. Zira Ülker 70 bin ton (2-3 şeker fabrikasının toplamı bir üretim) ile Türkiye'nin en büyük pancar şekeri kullanıcısıdır. Pancar şekerinin geleceği bizim için çok önemlidir.
* İşleri sadece meşrubat olan bazı büyük şirketler yaptıkları anlaşmalarla piyasadaki tatlandırıcı kapasitelerini uygun fiyatlarla kendilerine bağlayıp piyasaya mal verilmesini engellemekte ve haksız rekabet sonucu suni bir tedarik sıkıntısına neden olmaktadır.
* Ülker Grubu'nun her şirketinin ortaklık yapısı farklı olduğundan grup içi satışlarda mutlaka cari pazar fiyatları uygulanmakta, haksız bir rekabete sebep olunmamaktadır. Bu konuda her türlü kayıtlarımız açıktır.
* İş felsefemize göre hür teşebbüsün var olduğu demokrasilerin uygulandığı ülkelerde, yapılacak yatırımlar için izin alınmaz.