'IMF'nin bakış açısı dar'
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat, IMF'nin teşvik konusundaki kaygılarının gereksiz olduğunu belirterek, ''Hükümet reel sektörün beklentilerini karşılamalı. IMF'nin bakış açısı oldukça dar. Sadece (vergi toplayın ve borçları düzenli ödeyin) mantığı yanlış. Hükümet, bu noktada geri adım atmamalı'' dedi.
Bolat, MÜSİAD'ın hazırladığı ''Bölgesel ve Sektörel Kalkınma Raporu''nu tanıtıldığı basın toplantısında, raporu, hükümete, DPT, KOSGEB ve ilgili bakanlıklara ilettikleri ifade ederek, reel sektörün bakış açısıyla, pratik bilgilerden oluşan bu eserle hükümete, bürokrasiye, yetkililere yön vermek istediklerini belirtti.
Türkiye'de geçen yıl ciddi bir yatırım hamlesi olduğunu, özel sektörün 60 katrilyon ve devletin 7.5 katrilyon lira yatırım yaptığına işaret eden Bolat, yatırım planları hazırlanması gerektiğini söyledi.
İl Kalkınma Ajansları kurulması gerektiğini vurgulayan Bolat, Türkiye'nin bölgesel kalkınmadaki dengesizlikleri aşmak için Gaziantep, Denizli, Kayseri gibi yeni sanayi merkezleri yaratmak gerektiğini dile getirdi.
KOBİ'lerin ekonominin ve istihdamın yüzde 66'sını oluşturduğuna işaret eden Bolat, Türkiye'deki 2.5 milyon işsiz sayısını azaltmak için KOBİ'lere özgü teşvik uygulamak gerektiğini kaydetti. Bolat, ''KOSGEB'in kaynaklarının artırılması gerekiyor. KOSGEB'in 1 yıllık bütçesi, bir günlük faiz bütçesini ancak karşılayabiliyor'' dedi.
Bolat, teknoloji ve AR-GE alanında ''çılgınca teşvikler'' verilmesi gerektiğini kaydetti. Tarım sektörünün AB'ye uyum sürecinin en zorlu alanını oluşturduğunu, uyum sürecinde 7 milyon tarımsal nüfusun 4 milyona düşürülmesinin hedeflendiğini belirten Bolat, Türkiye'nin tarım sektöründe yapısal dönüşüm için uzun geçiş süreleri istemesi ve AB'den mali destek talep etmesi gerektiğini kaydetti.
Soruları da yanıtlayan Bolat, KOSGEB ile ilgili bir soru üzerine, ''Bir yanda üretim, istihdamı azaltmak için yeni yatırımlar diyoruz. Öbür taraftan 3 bakanlığın bürokratları KOSGEB'in yönetmeliklerinin yayınlanmasını 3.5 aydır bloke etmişler. MÜSİAD'ın girişimi ile bu sorun çözüme kavuşulma aşamasına geldi. Yönetmelikler, yayınlanması için Başbakanlık'a gönderildi. Maalesef, bürokrasinin cilveleri bu şekilde engel olabiliyor'' dedi.
''HÜKÜMET GERİ ADIM ATMAMALI''
Bolat, teşvikler ve IMF'nin tutumuna ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi: ''Hükümet reel sektörün beklentilerini karşılamalı. Eğer IMF borçların düzenli ödenmesini istiyorsa, reel sektör çalışacak, üretecek, para kazanacak, vergi ödeyecek, borçlar da ancak o zaman düzenli ödenebilecek... Bu anlamda IMF'nin bakış açısı oldukça dar. Sadece (vergi toplayın ve borçları düzenli ödeyin) mantığı yanlış. Hükümet, bu noktada geri adım atmamalı.''
36 ili kapsayan 5084 sayılı Teşvik Yasası geçen yıl çıktığı zaman, IMF'nin bütçede ciddi kaynak sıkıntısına yol açacağına yönelik açıklamalar yaptığını kaydeden Bolat, şöyle konuştu:
''Sonuçta rakamlara bakmak lazım. 36 ile teşvik yasası çerçevesinde yapılan teşviklerin toplam bedeli, devlete maliyeti sadece 118 trilyon lira olmuş. 668 yatırım yapılmış, 2.3 katrilyon lira teşvik belgesi alınmış. Fena mı? Yani, akmasa damlar kabilinden bu önemli. 36 ilden 49 ile çıkarma konusundaki kanun noktasında da IMF'nin kaygıları gereksiz bize göre. IMF'nin, finans sektörünün bekasını düşündüğü kadar reel sektörün de bekasını düşünmesinde fayda var.''
Piyasadaki moral eksikliğinin, IMF ile yapılacak stand-by anlaşmasıyla alakası olmadığını belirten Bolat, bunun daha çok piyasadaki likidite sıkışıklığı, özellikle tekstil, gıda, inşaat gibi sektörlerde canlanma beklentisiyle ilgili olduğunu söyledi.
Bolat, ''IMF ile anlaşma imzalanmasını daha çok finans kesimi dört gözle bekliyor'' diye konuştu. Bolat, kaynak dağılımı konusunda ekonomideki aktörler arasında ciddi bir mücadele olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
''Bir kesim, kaynaklar sadece rant sektörüne aksın, faiz ödemelerinde aksama olmasın istiyor. Mesela, 1 Ocak 2006'da menkul değerler üzerine yüzde 15 vergi getirilecek. Biz, bunu yıllardır söylüyorduk, ancak kanun henüz çıkabildi. Bundan bile rahatsız olan çevreler, bu verginin kaldırılmasını veya düşürülmesini teklif etmeye ve baskı uygulamaya başladılar. Bu noktada biz de hükümete geri adım atmamaları noktasında baskı uygulayacağız.''
Bolat, bir başka soru üzerine, ''IMF reel sektörden ziyade finans sektörünü daha seviyor, gözetiyor dedim. Dediğimin arkasındayım'' karşılığını verdi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Bölgesel ve Sektörel Kalkınma Raporu'nda, dış rekabet ve kur kıskacı altında olan KOBİ'lerin işçi çıkarma noktasına geldiği belirtilerek, ''İthal ikameci bir yaklaşımla, yeterli ve farklılaştırılmış araçlarla donatılmış bir teşvik paketi gerekli görülmektedir'' denildi.
|