|
|
Kıbrıslı iş kadını Sıdıka Atalay, projesini ve şirketini İngilizler'e sattı!
Mövenpick Oteli'ni sattıktan sonra ortalıklarda pek görünmeyen iş kadını Sıdıka Atalay'a zaman zaman toplantılarda rastlar, neler yaptığını sorunca da 'Kıbrıs'ta büyük bir proje üzerinde çalışıyorum. Netleşmesini beklediğim şeyler var. Olunca, söz ilk size anlatacağım' derdi. Önceki gün telefonum çaldı ve bir dönem TÜSİAD'ın da aktif kadın üyesi olarak ön plana çıkan Atalay, görüşmek istediğini söyledi. Geliştirdiği bir turizm projesi sayesinde, büyük bir İngiliz şirketinin Kuzey Kıbrıs'a yatırıma giriştiğinden söz etti. Öğretmenlik mesleğini daha başlarındayken bırakan ve 1979'larda kurduğu Foks Moda ile tekstil sektörüne giren Sıdıka Atalay, daha sonra kozmetik alanında ve hemen ardından da 57 milyon dolarlık bir yatırımla Maslak'ta faaliyete geçen Mövenpick Oteli'yle turizm sektöründe çalışmıştı. Mövenpick Oteli'ni Sudi Özkan'a sattıktan sonra ortalarda pek görünmeyen, bir süre Kıbrıslı işadamı Asil Nadir'le ortak çalışan Sıdıka Atalay, son yıllarda yeniden TÜSİAD toplantılarına katılır olmuştu. Ancak sessizliğini hep korumaya özen göstermiş, 'Yeni projelerim var ama kesinleşmeden, varsayımlar üzerine konuşmak istemiyorum' demişti.
Akdeniz kasabası yarattı!
Peki şimdi neler oluyor? Sıdıka Atalay, çocuklarıyla birlikte kurduğu şirketi Loyal and Royal ile doğduğu yer Kuzey Kıbrıs'ta bir Akdeniz Kasabası yaratmak için kolları sıvadı. Proje turizm alanındaydı. Başlangıçta Asil Nadir de Atalay'ın şirketine ortak oldu ancak daha projenin başlarında ayrıldı. Özetle projeyi Sıdıka Atalay tek başına geliştirdi. Port Barbaros, Sıdıka Atalay'ın seçtiği ve devletten 49 yıllığına kiralanan Akdeniz'in en güzel adası Kıbrıs'taki Karpaz bölgesinde yer alıyor. Mimar Ertem Ertunga imzasını taşıyan proje, içinde yaklaşık 500 teknelik bir marina, dört adet otel, bungalovlar, anfi tiyatro ve agorayı da (antik kentlerdeki toplanma meydanı) içine alan bir kasaba. Atalay, "Tek bir otel yapmanın anlamı yok. Doğru dürüst marina olmadığı için yıllarca Kıbrıs'a uğramadı tekneler. Şimdi geldiklerinde, onların eğlenip, güzel vakit geçireceği bir ortam yarattık" diyor. 1999 yılında başladığı ve bu yılın başında tamamladığı projesini inşaat aşamasına getirir getirmez yabancı gruplarla görüşmeye başlayan Atalay, gerisini şöyle anlatıyor: "İngiliz LTG şirketi Akdeniz'de marina arayışındaydı. Proje çok ilgilerini çekti. Benim için de önemli olan böylesi bir projeyi Kıbrıs için geliştirmekti. O nedenle onlara şirketimin yüzde 100'ünü satarak, projeyi hayata geçirmelerine ön ayak oldum."
Bir iki hayalim daha var!
Kuzey Kıbrıs'ta geliştirdiği 100 milyon dolarlık turizm projesini ve şirketi Loyal and Royal'ı, 20 gün önce 1 milyar dolar cirolu İngiliz şirketi LTG'ye satan Atalay heyecanlı: "Bu kadar büyük bir İngiliz sermayesi ilk kez Kuzey Kıbrıs'a geliyor. Böylece gayri resmi de olsa ekonomik izolasyon kalkmış oldu" diyor. 'Peki şimdi ne yapacaksınız' sorusuna ise, "57 yaşındayım. Bir iki hayalimi daha gerçeğe dönüştürmek istiyorum ama olgunlaşınca anlatırım" diyor.
|