IMF ile tartışmalara yol açan Teşvik Yasası'nda il sayısı aynı kalırken, eski yatırımlara istihdam artışı şartı getirildi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) hükümet ve milletvekilleri arasında yılan hikayesine dönen Teşvik Yasası'nda sona gelindi. IMF'nin itirazları doğrultusunda teşvik uygulanan il sayısı artırılmazken, teşvik sağlanacak eski yatırımlar için ağırlaştırılmış şartlar getirildi. Plan Bütçe Alt Komisyonu'nun kabul ettiği metne göre, mevcut yatırımlardan en az 20 kişi çalıştıran işletmeler, 20 kişiden az olmamak kaydıyla yüzde 20 oranında istihdam artışı sağlamaları durumunda teşvikten yararlanacak. Buna göre örneğin teşvik kapsamındaki 49 ilden birinde kurulu olan ve 20 işçisi bulunan bir işletme 20 yeni işçi daha çalıştırmak, 120 işçisi bulunan bir işyeri ise istihdamını 144'e çıkarması koşuluyla teşviklerden yararlanacak. Teşvikten yararlanacak eski işletmelere teşvik dışındaki illerde çalışan diğer yatırımlarından işçi nakli yapmalarına ise engel getirilerek artırılacak istihdamın tamamen yeni işçilerden oluşması sağlanacak. Yeni kurulacak işletmeler ise en az 20 işçi istihdam etmeleri koşuluyla teşviklerden yararlanabilecekler.
TEŞVİK ARTIK 49 İLDE IMF'nin kesin bir dille itiraz ettiği il sayısının artırılması tartışması ise hiçbir değişiklik yapılmadan sona erdirildi. Buna göre, kişi başına düşen milli geliri bin 500 doların altında olan 36 ile ek olarak 2003 yılı sosyoekonomik gelişmişlik oranı negatif olan 13 il daha teşvikten yararlanacak. Teşvik uygulanan il sayısını 49'a çıkaran tasarıya göre, Kilis, Tunceli, Kastamonu, Niğde, Kahramanmaraş, Çorum, Artvin, Kütahya, Trabzon, Rize, Elazığ, Karaman ve Nevşehir de teşvik kapsamına girecek.