|
|
|
|
Tayyip Erdoğan'ın şan dersine ihtiyacı var
Beş yıl Başbakan Tayyip Erdoğan'la İETT takımında futbol oynayan, şimdi ise devlet sanatçısı olan Arif Özgülüş, 40 yıllık imamlara şan dersi veriyor. Özgülüş'e göre başbakanın da şan dersine ihtiyacı var. Çünkü sesi çatallanıyor ama yine de konuşması çok etkili..
İmamlara şan dersi
Geçmişte Başbakan Tayyip Erdoğan'la top koşturan eski futbolcu, bugün ise devlet sanatçısı olan Arif Özgülüş, 40 yıllık imamlara şan dersi veriyor.
Altunizade Kültür Merkezi'nde yaklaşık 3 yıldır şan eğitimi veren devlet sanatçısı Arif Özgülüş'ün dersleri, bugünlerde çok popüler. Tıklım tıklım dolan sınıfın önünden geçerken "Burada opera sanatçıları çalışıyor herhalde..." diye düşünebilirsiniz. Oysa sınıfı dolduran öğrencilerin büyük çoğunluğunu imamlar ve hafızlar oluşturuyor. İçlerinde Kuran okuma konusunda otorite sayılan 40 yıllık imam Ramazan Pakdil'in de bulunduğu kursta, katılımcılara seslerini nasıl güzel ve etkili kullanabilecekleri öğretiliyor. Şan derslerinin hocası olan Arif Özgülüş çok yönlü kişiliğiyle dikkat çekiyor. O gençlik yıllarında hem İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda okumuş, hem de profesyonel futbol oynamış. İki kez Fenerbahçe forması giyen Özgülüş, İETT takımında 5 yıl Başbakan Tayyip Erdoğan'la birlikte top koşturmuş. Gençlik yılları antrenmanlar ve sahneler arasında geçen Özgülüş, şimdi devlet sanatçısı unvanına sahip. Özgülüş 3 yıl önce konservatuvara hazırlık dersleri vermek amacıyla açtıkları şan kursunun farklı mesleklerden kişilerin ilgisini çektiğini söylüyor: "Sonra aklıma dini musikide de şan eğitimi olması gerektiği geldi. Bunun üzerine 15 gün önce Altunizade Kültür Merkezi'nde bir söyleşi düzenledim. Bu söyleşiden sonra derslerim dini çevrelerden çok ilgi görmeye başladı. Söyleşideki konuklarımdan biri dini musiki konusunda isim yapmış Ramazan Pakdil'di. Kendisi bana bir süredir şan dersine geliyordu zaten. Doktor tavsiyesiyle gelmişti. Nitekim çok faydasını gördü." Ramazan Pakdil daha sonra Arif Özgülüş'ü imam ve hafız yetiştirilen Haseki Eğitim Merkezi'e götürmüş. Özgülüş bir anda karşısında 50 istekli öğrenci bulmanın kendisini çok heyecanlandırdığını söylüyor: "Şan eğitimini dini musikiye sokmak benim idealimdi. Haseki'de öğrenciler beni kapıda karşılıyor. Hepsinin gözleri ışıldıyor. İmam hatip liseleri ve ilahiyat fakültelerinde böyle bir dersin olmaması, gerçekten büyük bir eksiklik. Bunu Ramazan Pakdil Hoca da dile getirdi. İlahiyat fakültelerinde söyleşiler yapacağım."
YÜZDE 90'I YANLIŞ OKUYOR Aslında insanlarla diyalog halindeki herkesin şan eğitimine ihtiyacı olduğunu belirten Özgülüş, genelde sesin yanlış kullanıldığı görüşünde: "İyi hitap etmek için de şan dersi almak lazım. Şan eğitimi insana özgüven kazandırıyor." Tabii hem sürekli insanlara hitap eden, hem de ezan, mevlüt, ilahiler okuyan imam ve hafızların daha da çok ihtiyacı olduğunu ekliyor Özgülüş: "Şu anda imamların yüzde 90'ı yanlış okuyor. Önce şan çalıştırıyoruz. Ezan okurken seslerini geliştirme formülle öğretiyorum. Sesi yukarı alma eğitimleri veriyorum. İyi solunum yapmaları gerektiğini anlatıyorum. Bunun için sabah kalktıklarında spor yapmalarını öneriyorum. Şan dersinde gösterdiklerim ilk başta onlara çok yabancı geliyor. Biraz yadırgıyorlar. 'Hocam bizi niye bu kadar bağırtıyorsunuz?' diyorlar. Ama doğrusu bu." Şan derslerine 5 aydır aralıksız devam eden Kuzguncuk Cami İmamı Aydın Vatan (40) yıllardır Türk ve tasavvuf musikisiyle ilgilendiğini söylüyor ve ekliyor: "Ama sesimi kullanma konusundaki eksikliklerimin farkındaydım. Burada böyle bir şey olduğunu görünce hemen geldim. Sesimizi doğru kullanmanın inceliklerini kavramada epey mesafe kat ettik ama daha öğreneceklerimiz var." Küçükyalı Emek Cami İmamı Nihat Okutan (43) da kursa katıldığı için çok memnun: "Bu zamana kadar sesimizi hep cepten kullandık. Sesiniz ne kadar güzel olursa olsun, şan eğitimine ihtiyacınız var. Bu derse 4 aydır devam ediyorum. Keşke bu göreve ilk başlarken bu fırsatı yakalasaydım." Şan dersi alan bir diğer imam da Mehmet Demircioğlu (50). O henüz kursa üçüncü kez katıldığını ve bu kadar kısa sürede dahi çok büyük gelişme kaydettiğini söylüyor. Sesini geliştirmek isteyenler arasında genç simalar da dikkat çekiyor. Kartal Mehmet Akif Ersoy İmam Hatip Lisesi'nde okuduğunu söyleyen Mustafa Güler (20) 50 yıl sonra bile sesinden bir şey kaybetmek istemediği için derslere katıldığını belirtiyor. Ses eğitimi için ses tellerine egzersiz yaptırmanın çok önemli olduğunu belirten Özgülüş, "Ses de bir adaledir" diyor ve lafı futbol yaşamına getiriyor: "Ben aynı zamanda eski futbolcu olduğum için biliyorum. Nasıl adaleleri gelişmiş bir futbolcu sahada sağlam oynuyorsa, ses de adale işi. Sesinizle para kazanıyorsanız bu adaleleri de çalıştırmak lazım." Söz futboldan açılmışken bir zamanlar birlikte top koşturduğu Başbakan Tayyip Erdoğan'ın sahadaki ve konuşmadaki performansıyla ilgili de bilgi alıyoruz Özgülüş'ten: "Onun da şan eğitimine ihtiyacı var şu sıralar. Sesi çatallanıyor. Ancak yine de konuşması çok etkili. Eskiden de öyleydi. İnsanları etkilemeyi çok iyi bilir. Kendisi ayrıca eskiden beri müzikle de ilgilidir. O zamanlar Klasik Türk Müziği eğitimi alıyordu benden. Çok seviyordu. Benim şarkı söylememi isterdi hep. Sahada iyi miydi? Bu konuda yorum yapmayayım şimdi."
Neslihan Tunç
|
|
|
|
|
|
|
|
|