|
|
|
|
|
|
Holdinglerin arasındaki kimsesizler
Maslak'taki Süreyya Ağaoğlu Çocuk Derneği'ne ait kimsesiz çocuklar yurdu, milyon dolarlık plazaların arasında yardım bekliyor.
Onlar plaza yetimleri
Maslak'taki Süreyya Ağaoğlu Çocuk Dostları Derneği'ne ait kimsesizler yurdunda yaşayan çocuklar, milyon dolarların döndüğü holdinglerin arasında yardım bekliyor.
İstanbul'un en zengin holdinglerinin merkezinin bulunduğu ve bu yüzden adı Türkiye'nin finans merkezine çıkan Maslak'ın tam orta yerinde aynı zamanda anne babasını kaybetmiş 30 çocuğu barındıran bir kimsesizler yurdu bulunuyor. Yıllar önce Maslak bomboş bir araziyken kurulan Süreyya Ağaoğlu Çocuk Dostları Derneği'ne ait kimsesizler yurdu, yıllar geçtikçe dev gökdelenlerin arasında kaldı. Maslak'taki kimsesizler yurdu Türkiye'deki benzerlerinin aksine çocukların mutluluğun gözlerinden okunduğu bir yurt. Ancak yine de yurtta kalan kimsesiz çocuklar yanı başlarında yaşanan zenginliğe gıptayla bakıyorlar. Türkiye'nin en zengin mahallesinde bulunmalarına karşın etraftaki hiçbir şirketten şimdiye kadar kendilerine yardım teklifi gelmediğini belirten yurt müdürü Salih Kılıç şunları söylüyor; "Parayı bıraktık. Şuradan gelip geçiyorlar da bir kez olsun kafalarını çevirip bakmıyorlar. Etraflarına karşı çok duyarsızlar. Oysa bir iki dakikalığına girip çocuklara merhaba deseler yeter de artar bile."
ONLARIN BABASI BENİM 13 Mart 1948'de kurulan Süreyya Ağaoğlu Çocuk Dostları Derneği 1983'den beri bugünkü yeri Maslak'ta ailesini kaybetmiş veya terkedilmiş öksüz ve yetim çocukları barındırıyor. "Bunlar parçalanmış ailelerin çocukları" diyen Çocuk Dostları Derneği'nin müdürü Salih Kılıç, öğretimlerini tamamlayıncaya kadar bu yetimlerin kendi kontrolünde olduğunu söylüyor. Şimdiye kadar 750 civarı öksüz ve yetim çocuk barındırdıklarını belirten Kılıç hali hazırda barındırdıkları 30 çocuğun üzerine titriyor. Büyüyüp hayat mücadelesinde yerlerini alsalar da hiçbir yetimden ilgisini esirgemediğini vurgulayan Kılıç, "Kendi oğlumu üç ay önce bir trafik kazasında kaybettim. Geriye bu yetimler kaldı. Bu yetimler olmasa bende üzüntüden ölürdüm" diyor. Süreyya Ağaoğlu Çocuk Dostları Derneği'nin yılda ortalama 200 milyar civarı arası bir gideri var. Bir evde neye ihtiyaç olursa aynısına ihtiyaç duyan yetimler gıdadan, giysiye kırtasiyeden sosyal aktivitelerine kadar ihtiyaçlarını bağış yoluyla karşılamak zorunda. Bazı ufak tefek kira gelirleri dışında başka gelirleri de yok.
OTUZ ÇOCUKLU AİLE "İhtiyacımız olduğu vakit bağışçılarımızdan mektup yoluyla talep ediyoruz. Bakırköy'den Kadıköy'den bize bağışlar geliyor. Fakat artık bağışçılarımızın da imkanları azaldı" diyen Kılıç, Çocuk Dostları Derneğini halini şöyle anlatıyor: "Biz milyon dolarlarla iş yapan zenginlerin oturduğu bir apartmanın giriş katında yaşayan ve komşularının hiç ilgi göstermediği bir 30 çocuklu bir aileyiz. Bize destek olanlar ise başka apartmandaki daha mazbut aileler. Maalesef bu böyle." Süreyya Ağaoğlu Çocuk Dostları Derneği'nin karşısında 36 katlı yanında ise tam 40 katlı bir plaza var. 100 metrelik sınırı geçtikten sonraki gökdelenleri anlatmaya ise hiç gerek yok çünkü Maslak bunlardan onlarcasıyla dolu. Müdür Salih Kılıç'ın hesabına göre iş çıkışı olduğu zaman yurtlarının kapısının önünden 3 bine yakın kişi geçiyor. Kılıç, kendisinin zaman zaman bu gökdelenlere broşürler dağıttığını da anlatıyor. "Burada kalan çocuklar hepimizin çocukları. Onlarda çok değil birkaç dakikalarını harcasınlar. Yetimlerin arkadaş hasretini dindirsinler." Süreyya Ağaoğlu Çocuk Dostları Derneği'nin Maslak'taki yurdu aslında birçok devlet yurduyla kıyaslayınca oldukça konforlu. Çocukların bilgisayar eğitimi alıp televizyon izlediği odaları, spor yapsınlar diye bir futbol sahaları, tertemiz yatakhaneleri keşke tüm kimsesiz yurtları böyle olsa dedirtecek özellikte. Hatta çocuklar ayda bir imkanlar çerçevesinde tiyatro ve sinemaya dahi gidiyorlar. Müdür Kılıç ise kapılarını kimsesizlere açık olmaya devam ettiğini 15 kişilik daha yerleri olduğunu söylüyor.
Özhan Tezel
|
|
|
|
|
|
|
|
|