|
Semahat Arsel'in aşuresi
|
|
Malzemeler: 400 gr aşurelik buğday, 125 gr kurufasulye, 125 gr nohut, 150 gr kuru kayısı, 200 gr kuru üzüm, 150 gr kuru incir, 1 çorba kaşığı portakal kabuğu rendesi(tepeleme), 800 gr toz şeker, 5 litre su, 1 çorba kaşığı ayçiçek yağı, 1 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı gülsuyu. Dolmalık fıstık, kuş üzümü, ceviz içi, kıyılmış kuru kayısı, kıyılmış kuru incir, nar taneleri, fındık. Önceden nohut ve buğdayı ılık, kurufasulyeyi soğuk suya basın. Sabaha nohutu, kurufasulyeyi yıkayın yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün. Nohutların ince kabuklarını çıkartın. Kuru kayısı ve kuru inciri fındık büyüklüğünde doğrayın. Aşurelik buğdayı yıkayıp süzün. Kuru üzümü ayıklayıp ayrı bir kapta 10 dakika kaynatın. Büyük bir tencereye suyu, buğdayı ve ayçiçek yağını koyun. Su kaynayınca kısık ateşte, kapağı kapalı olarak pişmeye bırakın. Dibini tutmaması için arada karıştırın. Buğdaylar yumuşayınca kuru üzümleri ilave edip orta ateşte, 5 dakika kaynatın. Hoş koku vermesi için portakal kabuklarını da içine ilave edin. Nohut ve kurufasulyeyi de katıp sürekli karıştırarak 5 dakika daha kaynatın. Kayısıları ve toz şekeri de ekleyip karıştırmaya devam edin. Kuru inciri de katın ve 5 dakika sonra ateşten alın. Koyu ise az süt ilave edin. Soğuyup üstü kabuk tutunca üstünü süsleyin.
|