kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ayse Ozyilmazel @ SABAH
 

Yaşlılığa deva 'Büyüme Hormonu' hangi egzersizle salgılanır?

'Büyüme Hormonu' olayına cuma günü kaldığımız yerden devam... Ama önce cuma günü çiziktirdiklerimi özet geçeyim de kaçıranlara hizmette kusur etmeyeyim... Duydum ki, Madonna başta olmak üzere tüm dünyada ve Nişantaşı sosyetesinde gençleşmek isteyenler Büyüme hormonuna (Human Growth Hormone) saldırmışlar. Enjeksiyonla, hormonu tetikleyen ilaçlarla ya da internette satılan ağız spreyleriyle vücutlarına dışardan alıyorlarmış.
Gençliğe birebirmiş, enerji veriyor, uykuları düzenliyor, mutlu ediyormuş... İyi de nedir bu Büyüme Hormonu? Hemen İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı (Çapa) Prof. Dr. Abidin Kayserilioğlu'nu buldum ve bir bir sordum.

YAŞLANMA BAŞLIYOR
Büyüme Hormonu; vücuttaki büyüme yeteneğine sahip tüm dokuların büyümesini sağlayan, vücuttaki protein sentezini arttıran bir hormon. Protein sentezinin artması da şu demek; dokular yenileniyor, enerji için yağ kullanımı artıyor, kıkırdak ve kemik büyümesi uyarılıyor. Türkçe'si gençlik yani.
Ancak büyüme hormonunun salgılanması, ergenlik döneminden sonra azalmaya başlıyor. Ve yaşlanma burada başlıyor. Yaşlanma nedir? Kasların küçülmesi, deri altındaki bağ dokularının bozulması, derinin gerginliğinin bozulması, akciğer kapasitesinin küçülmesi... Vücudun çoğu dokusunda protein depolanması azalıyor ve yerine yağ depolanıyor. Böylece kırışıklıklar artıyor, kas kütlesi azalıyor.

TEK YOL EGZERSİZ...
Büyüme Hormonu da tüm bunlara engel oluyor. Ve madem ergenlikten sonra vücutta salgılanması azalıyor, gençleşmek isteyen dışarıdan takviyeleniyor. Prof. Dr. Abidin Kayserilioğlu da "Büyüme hormonunun dışarıdan alınmasını kesinlikle önermiyorum. Muhakkak bir amaca yönelik ve hekim kontrolünde alınmalı.
Aksi cinayettir" dedi. Kontrolsüz hormon alımı bırakıldığında ani yaşlanmaya sebep olabilirmiş. Ayrıca büyüme hormonunu tetikleyen ilaçlar ise bazı kişilerde şeker hastalığına ve kansere sebep olabilirmiş. "Peki bu çok lazım hormonu salgılatmanın doğal yolu yok mudur? İlle de dışarıdan mı almak gerekir hocam?" diye sordum. Prof. Dr. Abidin Kayserilioğlu bana tek çıkış yolu gösterdi; egzersiz!!! Ama hangi egzersiz? Şimdi cuma günü kaldığımız yerden devam...
Şunu belirtmek isterim ki, hafif egzersizlerle büyüme hormonu salgılanmıyor. Peki hafif egzersiz nedir? Öncelikle kişinin yapabileceği maksimum derecede egzersiz bulunuyor. Bunun da yaşa göre hesaplanması şöyle; 220 eksi yaştır. Misal benimki; 220-25=195. Benim maksimum kalp frekansım 195 (kişiye göre artı eksi 10 olabilir). Hafif egzersiz de maksimumdaki frekansın yaklaşık yüzde 50-60'ı ölçüsünde yapılan egzersiz. Yani 5 km hızla yürününce büyüme hormonu salgılanmıyor da biraz daha hızlı koştuğunuzda salgılanıyor. Ama bu kişiden kişiye değişiyor.
Ve haftada en az üç gün yapmak gerekiyor. Tabii ben de bana egzersiz önermeyin de ne önerirseniz önerin cinsindenim ya "Hocam ille de egzersiz şart mıdır? Bu işin başka yolu yok mudur?" diye sordum, cevabımı aldım Kayserilioğlu "Ben sana yemek yemek lazım diyorum. Sen bana devamlı mı yemek yiyeceğiz diyoruz. Beşikten mezara egzersiz yapılmalıdır..."

HALTER ÇOK ETKİLİ
Kayserilioğlu'nun bir başka önerisi ise kürek, ağırlık kaldırma, ayakla ağırlık itme gibi dirence karşı çalışma. Dirence karşı çalışmada büyüme hormonu daha fazla salgılanırmış.
Ancak büyüme hormonunun en fazla salgılandığı çalışma 'kesintili egzersiz'. Yani şiddetli egzersizi kısa süreli yapmak. Bu da şöyle oluyor; halter, çok hızlı koşma gibi şiddetli egzersizleri 20-30 saniye yapacak, o sürenin iki üç katı bekledikten sonra hareketi tekrar edeceksiniz.

GÜNEŞ IŞIĞI FAYDALI
Ancak Kayserilioğlu kontrolden geçmeden şiddetli egzersizi önermiyor. Çünkü ani ölümlere neden olabilirmiş... "Bana hiç egzersiz yapmamış biri gelince, kontrolden geçirdikten sonra saatte 5 km hızla 15 dakika yürümesini öneriyorum. Egzersiz yavaş yavaş arttırılmalı. Egzersize başlamadan önce mutlaka ısınma, ardından germe hareketleri yapılmalı. Isınma kası yumuşatır daha fazla kanlanmasını sağlar, kasın yırtılmasını önler. Germe de kasın verimini arttırır" diyor.
Bir de açık havada, güneş ışığında yapılan egzersiz, kapalı alanlarda yapılan egzersizden çok daha faydalıymış. Ey sosyetikler... Madem gençleşme yoluna baş koydunuz, büyüme hormonu istiyorsunuz, 20- 50 bin dolarları bayılmadan, sağlığınızdan olmadan da bu işi becerebilirsiniz... Hani benden söylemesi...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Büyüme hormonu peşindeki sosyetenin dikkatine!   / 25-03-2005
 Anne köftesi çaptan düştü yaşasın Ramiz'in Köftesi   / 23-03-2005
 Tatlım tatlım alaÇatım   / 21-03-2005
 Namus meselesi yapmayın bizi sevişmekten korkutmayın   / 18-03-2005
 Sharon'ı bırak Hülya'ya bak   / 16-03-2005
 Mart kapıdan baktırır millet spora saldırır   / 14-03-2005
 Bağdat Caddesi çok güzelll   / 11-03-2005
 Gözlerimi senden alamıyorum...   / 09-03-2005
 Barbaros Şansal: Aşk ispirto gibi..   / 07-03-2005
 Müsaadenizle duymasak artık!   / 04-03-2005
AYŞE ÖZYILMAZEL
Yaşlılığa deva 'Büyüme Hormonu' hangi egzersizle...
HAKAN & UTKU
1 saat ileri!
Dün sabah yaz saati uygulamasına geçildi...
Prof. Dr. BENGİ SEMERCİ
Ders çalışmak
Okula giden çocuğun olduğu her evde, anne...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Belyaşı
Unun ortasını havuz...
Bebekler suda kolay doğuyor anneler ağrı sızı hissetmiyor
Bebekler suda kolay doğuyor anneler ağrı sızı hissetmiyor
Nurgül Yeşilçay'ın bebeğini suda doğum tekniğiyle doğuracağını...
Yeni aşkını NY'ta buldu!
Yeni aşkını NY'ta buldu!
Sezen Aksu'nun oğlu Mithat Can'la evliliğin eşiğinden dönen...
Cahide'nin ünü dünyaya yayıldı
Cahide'nin ünü dünyaya yayıldı
Dünyaca ünlü müzik grubu Pink Martini, 24-25 Mart tarihlerinde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.