Meclis'in 6'ncı partisi...
Kasım 2002 seçimleriyle yeni dönemine iki partiyle başlayan TBMM, öyle görülüyor ki gelecek haftadan itibaren 6 partili olacak. AKP ve CHP ile yola çıkan TBMM'de, önce DYP, ardından Yaşar Nuri Öztürk'ün HYP'si ve geçen hafta da AKP'den istifa eden Erkan Mumcu ve arkadaşlarının geçişi sonucu ANAP temsil edilmeye başlamıştı. Parti yöneticileri ve milletvekilleriyle dün yaptığımız görüşmede söylenenler gerçekleşirse, gelecek haftadan itibaren Sosyaldemokrat Halk Partisi (SHP) de TBMM'de sandalye sahibi olacak. Böylece TBMM'deki siyasi parti sayısı 2.5 yılın sonunda 6'ya çıkacak. CHP'den istifayı düşündüğünü söyleyen milletvekillerini SHP'ye yönlendiren motor güç de Erdal İnönü ... Geçen hafta CHP'li 9 milletvekili ile İstanbul'daki görüşmesinde SHP'yi adres olarak gösterdiği bilinen bir gerçek. İnönü, milletvekillerine SHP'yi işaret etmiş olsa da, kaçının gösterilen adrese gideceği konusunda şu an net bir rakam verilemiyor. Buna neden, Fikret Ünlü gibi "İnönü'yü kırmayacakların" da arasında bulunduğu bazı milletvekillerinin hala kararsız olmaları ve "çıkış yolu" bulamamaları. Bundan dolayı, CHP Genel Merkezi'ne muhalif 35 milletvekili bugün akşam yemekte buluşarak tek başlarına bulamadıkları "çıkış yolu" nu ortaklaşa arayacaklar.
Karar yemeği Bütün bunlara rağmen, yapılan görüşmelerde alınan sözler doğrultusunda 6 milletvekilinin SHP'ye katılımının kesin olduğu iddia ediliyor. SHP'ye katılımın ne zaman olacağı konusunda da farklı tarihler söz konusu. Bazılarına göre katılımlar perşembe günü başlayacak. Kimilerine göre de gelecek haftaya kalacak. SHP'ye geçeceği iddia edilen milletvekili sayısı da muhtelif; iddialar 6 ile 10 arasında dolaşıyor... SHP lideri Murat Karayalçın da dün partisine katılımlar olacağını gizlememekle birlikte, rakam ve tarih vermekten kaçındı: "Meclis'te istifaların olacağına dair bilgim var. Ancak bize katılımlar konusunda tarih veremem..."
DYP ve MHP'deki durum Seçime kısa süre kala, TBMM'deki milletvekili transferi her dönemde yaşandı. Bu dönemde de olması kaçınılmaz. Ancak, milletvekillerinin gitmeyi planladığı partilerin iç işleri buna ne kadar uygun. Örneğin, seçimden bu yana TBMM'de hiçbir temsilcisi bulunmayan MHP.. Transferler konusunda MHP çok "cevval davranma" niyetinde değil. Buna neden, gelecek milletvekilleriyle parti teşkilatının ne kadar uyumlu çalışabileceği sorusuna yanıt bulunamaması. MHP yöneticilerinin iddiasına göre, "Uyumlu çalışacaklarını varsaydıkları milletvekilleri MHP'ye teveccüh göstermiyor", uyum sıkıntısı yaratacağı kaygısını taşıdıkları ise "aracılarla mesajlar" yolluyor. Sonuçta MHP, TBMM'den milletvekili transferi yaparak, "Partiyi zor döneminde terk etmeyen, teşkilatı cebinden ödediği para ile ayakta tutmaya çalışanları" küstürmek istemiyor. MHP'nin etkin bir isminin söylediği şu söz de her şeyi özetlemeye yetiyor: "Dolgu olarak listeye konulup ummadığı bir şekilde son sıradan seçilen bir milletvekilini alıp ne yapacağız? Yıllardır uğraş veren teşkilatı küstürmenin ötesinde ne fayda getirecek?" DYP açısından da durum farklı değil. Nitekim, iki hafta öncesine kadar DYP'nin AKP'den milletvekili transferine hazırlandığı biliniyordu. Erkan Mumcu hareketi transferlere bir nebze fren koymuş olsa da sonuçta DYP de geldiği noktadan memnun. Muhtemelen sonbahara ertelenen Büyük Kongre'ye giderken, gelecek milletvekillerinin partinin şekillenen yapısını yeniden değişime uğratacakları kaygısı DYP'ye hakim. Hafta sonu Adana mitinginde morali yükselen DYP'nin, transferlerle parti içi çatışmayı körükleme niyeti yok. O nedenle, iki hafta önce bu konuda görülen "talepkar" tutumdan geri adım atılmış, görüşmeler de "bir süreliğine askıya" almış. MHP ve DYP, bugün için kapılarını kapattığı transferlere yeniden kapı aralar mı bilinmez. Ancak şurası kesin ki, Kasım 2002'de iki partiyle yola çıkan TBMM'de temsil edilecek siyasi parti sayısı seçim yaklaştıkça en az dörde katlanacak.
|