|
|
Geçmişe yönelik uygulama olur mu?
Fakslar, e-mailler, yaşanan dramları anlatıyor. Sözü, olayları yakından takip eden bir avukat dostuma bırakıyorum. Okuyun ve görün, bu ülkede "kanuna uygun ama hukuk devletine aykırı" nasıl işler yapılıyor:
Geçmişe yönelik uygulama olur mu? "Yavuz Bey; bildiğin gibi, 5020 sayılı kanunun ek-5'inci maddesi, kamu bankalarından 12.12.2003 tarihinden önce kredi kullanıp da geriye ödeyemeyenler hakkında fon alacaklarının tahsil takip ve tedbir usullerini uygulama yetkisi veriyor. Kamu bankaları da, bu maddeye atıf yaparak, Bankalar Kanunu'nun 15/a maddesine dayanarak (ki bu madde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na borçlu olanlar hakkında yurt dışına çıkış yasağı koyma hakkı veriyor) borçlular hakkında yurt dışı çıkış yasağı koyuyorlar. Hemen dikkatini çekeceği üzere, kanun yürürlük tarihinden önce kredi kullanıp da geriye ödeyemeyenleri kapsıyor, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra kredi kullanıp kredi borcunu ödeyemeyenler kanun kapsamında değil.(Bu da ayrı bir komedi) Kanunun uygulaması şu şekilde; herhangi bir kamu bankası şubesi, ilgili emniyet müdürlüğüne, bir takım isimler bildiriyor ve bunların yurtdışına çıkışlarının yasaklanmasını istiyor. Emniyette hiçbir inceleme denetleme yapmaksızın yurtdışına çıkış yasağı koyuyor.
Emniyet önce karşı çıktı. Ama sonra.. Müvekkilimin de başına geldi. Dolayısıyla uygulamayı iyi biliyorum. Banka, önce müvekkilimin nüfus müdürlüğünden tam aile nüfus kaydını getirtti. Ve nüfusa kayıtlı kim varsa, borçlunun eşi, kredi kullanıldığı tarihte dünyada olmayan kızı da dahil olmak üzere, seksenli yaşlardaki annesi, babası ve kardeşleri hakkında yurtdışına çıkış yasağı konuldu. Aslına bakarsanız, Emniyet Genel Müdürlüğü, bu uygulamanın Anayasa'ya, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalara aykırı olduğu gerekçeleri ile başlangıçta kamu bankalarının bu yöndeki taleplerini kabul etmiyordu.
Bir genelge geldi yasaklar başladı Bunun üzerine, İçişleri Bakanlığı tüm valiliklere, 14.05.2004 gün ve 04071-94806 sayılı kamu bankalarından gelen bu taleplerinin her hangi bir araştırma ve inceleme yapılmaksızın yerine getirilmesi yönlü bir genelge yayınladı. Bu genelge, emniyet müdürlüklerinin direncini kırdı. Yurtdışı çıkışına yasak konulan birisi Emniyete müracaat ettiğinde aldığı cevap ise standart ; "Biz bir şey yapamayız. Yasağı banka koydu ancak onlar kaldırır." Bildiğim uygulamalar var. Hiç kimse "benim bankalarla hiçbir işim yok. Rahat rahat yurtdışına çıkarım" demesin. Aile nüfus kaydında yer alan her hangi bir akrabası kamu bankalarına borçlu ise yurtdışına çıkmayı unutsun."
|