|
|
Sinüzit ile saman nezlesi karıştırılıyor
Baharla birlikte pek çok kişide aşırı iştah, uyku hali, halsizlik, depresyon gibi şikâyetler başlıyor. Uzmanlar, doğru besinleri doğru dozlarda tüketerek, bu şikâyetleri yeneceğimizi söylüyor
Alman Nişantaşı Kliniği Başhekimi Op. Dr. Tamer Haliloğlu, bahar aylarında görülen enfeksiyon hastalıklarıyla ilgili soruları yanıtladı...
Saman nezlesi bir alerji midir? Saman nezlesi hastalığına neden olarak, havayla solunan parçacıklara karşı gelişen alerji gösterilmektedir. Aslında, 'saman nezlesi' tanımı yanlıştır. Çünkü hastalığa saman neden olmaz. Tıp dilinde 'alerjik rinit' olarak adlandırılır. Her yıl çok sayıda insan alerjik rinit'e yakalanır. Bazıları çok hafif atlatırken, bazıları için çok ağır geçmekte, işlerini engellemekte ve yaşam kalitesini bozmaktadır. İlkbaharın erken dönemlerinde saman nezlesine polenler ya da çevrede sıklıkla rastlanan ağaçlar neden olur. İlkbaharın geç dönemlerinde ise, polenler çayırlardan kaynaklanır. Renkli süs bitkileri nadir olarak alerjiye neden olur. Çünkü onların polenleri havayla taşınamayacak kadar ağırdır. Bu bitkilerin polenleri bir yerden bir yere böcekler tarafından taşınır (arılar, kelebekler).
Saman nezlesi ile sinüzitin birbirine karıştırılmasının sebebi nedir? Her ikisi de burun tıkanıklığı ve akıntısı şikâyeti ile kendini göstermesi nedeniyle, bahar aylarında, bu iki hastalık birbirine karıştırılır. Sinüzit, burun boşluğundaki sinüsleri döşeyen mukozanın iltihaplanması iken, saman nezlesi, burun tıkanıklığı ve akıntısına ek olarak burunun ve gözün kaşınması, hapşırma, boğaz kaşıntısının da eşlik ettiği havayla solunan parçacıklara karşı gelişen alerji olarak tanımlanır. Sinüzite virüs ya da bakteriler neden olurken, saman nezlesinde alerjiyi tetikleyen bir etken söz konusudur. Diğer tarafta, sinüzitle beraber daima hafif bir ateş, eklem ağrısı ve kırıklık görülürken, saman nezlesinde (alerjik rinit) eğer beraberinde bir enfeksiyon yoksa, bu şikâyetler görülmez. Burun akıntısı, sinüzitte koyu, yapışkan ve cerahatli bir görünümdeyken, saman nezlesinde akıntı, açık renkli, akışkan ve su gibidir. Saman nezlesinde burunda ve gözde kaşıntı görülürken, sinüzitte sadece tıkanmış ve akıntılı bir burun vardır.
Tedavisi nasıldır? Tedavileri farklı bu iki hastalığın tam olarak teşhisi için ayrıntılı bir kulak burun boğaz muayenesinden sonra mutlaka bir burun endoskopisi yapılıp, burun içi ve sinüslerin değerlendirilmesi gerekir. Saman nezlesinin tedavisi, antialerjik ilaçlar ve burun içine uygulanacak kortizon içeren burun spreyleri ile yapılır. Sinüzit tedavisi antibiyotikler, burun açıcı spreyler ve ateş düşürücü, ağrı kesici ilaçlar ile yapılır.
Saman nezlesinden nasıl korunabiliriz? Korunmak için en ideal yöntem, alerjiyi oluşturan yerden uzakta bir yaşamın seçilmesidir. Bu durum çoğu zaman imkânsızdır. Bu nedenle, pratik bazı önlemler alınabilir. Örneğin, ısıtma ve havalandırma sistemlerindeki filtreler, her ay değiştirilebilir. Polenlerin çok yoğun olduğu dönemlerde kapı ve pencereler kapalı tutulabilir.
|