|
|
|
|
Her gün yarım saat yürümek kalp krizi riskini yüzde 40 azaltıyor
Baharla birlikte stresten arınıp, mutlu ve sağlıklı olmak için çaba gösterin. Zira uzmanlar uyarıyor: İş yerinde bir şey yetiştirme stresi, kalp krizi riskini altı kat artırıyor. 15 dakika ana haber izlemek depresyonu tetikliyor. Bahar ışığından doğru yararlanmak ise, stresi azaltıyor, ruh halini ve kalp sağlığını olumlu etkiliyor
Alman Nişantaşı Hastanesi Medikal Direktörü ve Kardiyolog Yard. Doç. Dr. Metin Okucu, bahar ayının kalbimiz üzerindeki etkilerini anlattı...
Bahar kalp hastalıkları açısından riskli bir mevsim mi? Herkes için değil. Ancak, araştırmalar 35-55 yaş arasındaki kişiler için ilkbaharın tehlikeli bir mevsim olduğunu gösteriyor. Mart ayından itibaren kalp krizi riski bir grup hasta için artar. Bunun nedenini tam olarak bilmemekle birlikte, androjen ve erkek hormonlarıyla ilgili olduğunu düşünüyoruz.
Baharda kalp krizi riskini taşıyan grup aslında gizli kalp hastaları mı? İnsanların yüzde 40'ı kalp hastalığı olduğunun farkında bile değil. Zaten kalp hastalığının yüzde 30'u 'ani kalp hastalığı' olarak ortaya çıkıyor. 35-55 yaş grubundakiler ileri tetkik yaptırmadılarsa, çoğunlukla kalp hastalığı olduğunu bilmeden yaşıyorlar. Sonra aniden krizlerle karşılaşılıyor. Bu nedenle, özellikle 35 yaşından sonra kalp koruma programına girilmesini öneriyoruz.
Kimler kalp koruma programına girmeli? Kalp damar hastalığı bilinenler, risk faktörleri taşıyanlar, birinci derece yakınlarında 60 yaşından önce kalp krizi geçirenler, özellikle yaşam tarzlarına dikkat ederek bu programdan yararlanabilirler.
GENÇ GRUP DAHA RİSKLİ Bahar ayında kalbi korumak için alınabilecek ek önlem var mı? Özellikle bahar için yok. Ancak, genç gruptakilerin bahar aylarına girerken kontrolden geçmelerini öneririm. Bu genç grup, riskli grup olarak daha fazla incelenebilir. Bununla birlikte, bizim psikolojik faktörler dediğimiz unsurlar dakalp hastalıklarıyla ilgilidir. Bunların başında depresyon ve öfke gelir. Öfke, tek başına diğerlerinden bağımsız bir risk olarak karşımıza çıkıyor. O yüzden baharda bir depresyon haliyle karşılaşılırsa, bu grupta daha ileri tetkik faydalı olabilir. Baharda güneş ışığından yararlanmak için egzersiz açık havaya taşınmalı. Her gün yarım saat yürümek kalp krizi riskini yüzde 40 azaltır.
Neden baharda aşık oluruz? Baharın getirdiği enerji ve iyi hisler insanda bir şeyler yapma ihtiyacı doğurur. Bunların başında aşk vardır. Aşk kalp için kesinlikle ilaç kadar etkilidir. Biz doktorların 'sosyal yalnızlık' adını verdiğimiz durumda olanlarda, yani yanında kendisine destek olacak kimse bulunmayanlarda kalp hastalıkları artıyor.
CAM KENARINDA OTURUN Baharda vücudumuzu nasıl canlandırabiliriz? Bunun için en iyi yöntem, gün ışığından yararlanmaktır. Hatta, bazen gün ışığı ilaç kürü gibi kullanılabilir. Işıktan doğru yararlanmak depresyonu gidermek için ilaç etkisi yapar. Kış günü 4 bin lüks enerjisi ışık varken, aynı saatte bahar güneşi 100 bin lüks enerji veriyor. Saatler içinde ışık tedavisiyle insanın ruh hali değişebiliyor. Bahar geldiğinde bunu artırmak için gün ışığında en azından sabahları yarım saat yürümek gerekiyor. Mutlaka cam kenarında oturmak gerekiyor. Kış depresyonu denen şey aslında ışıksızlıktır. İnsanlar kışın ışık ihtiyacını karşılayamadıkları için bunu karbonhidratla temin etmeye çalışırlar. Şeker ve çikolataya saldırmanın nedeni budur. Işık azlığı insanı karbonhidrata iter. Bu da kilo almaya neden olur. Oysa, baharla birlikte bu açığı gün ışığıyla kapatabiliriz. İnsan vücudunu güneş ışığı şarj edebilir. Kış boyunca boşalan şarjımızı doldurmak için bahar ayları en iyi dönemdir. Bunun için bahara iyi duygularla girip, stresten mümkün olduğunca korunmanın faydası vardır.
Bahar ruh sağlığımız üzerinde hep olumlu etki mi yapar? Hayır, baharla birlikte agresif suçlar, depresyon ve intiharlar artar. Araba soygunu, ev soygunu azalır. Ancak, kişiye yönelik gasp gibi suçlar artar. Eğer bahar aylarına negatif ruh haliyle girersek, vücudumuzun bundan etkilenme oranı daha şiddetli olur. "Kendimi öfkeli hissediyorum, canım bir şeyler kırmak istiyor..." Bu ruh halindeyseniz, bahara girmek kalp damar sağlığı riskini üç kat artırır.
Bahar depresyonundan en çok kimler etkileniyor? Kadınlar etkileniyor ama çocuklarda bile görülebiliyor. 'Mevsimsel psikolojik bozukluk' gibi bir hastalık var. Bu çok yaygın. İnsanlarda mevsim mevsim görülüyor. Daha çok kışın oluyor, ancak baharda da ortaya çıkabiliyor. İnsanlar kendilerini uykulu, ağır, yavaşlamış hissediyorlar. Sosyal olaylardan kendilerini çekiyor ve çok yiyorlar. İnsanların yüzde 90'ının ruh hali mevsime bağlı olarak değişebiliyor. Mevsim değişimi, insanların yüzde 25'inin hayatını ciddi oranda etkiliyor. İş yerinde bir şey yetiştirme stresi, kalp krizi riskini altı misli artırıyor. Televizyon haberleri de depresyonu artırıyor. 15 dakika ana haber izleyenlerde depresyon ve huzursuzluk artıyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|