|
|
|
|
AB Troykası: 'Şoke olduk'
Bakan Gül'le görüşen Troyka üyeleri "Hükümetin kararlı tutumu bizi mutlu etti" dedi.
AB Dönem Başkanı Asselborn: "Kadın ve gençlere yönelik aşırı şiddeti görünce şoke olduk. İnfialimizi Türk yetkililere ilettik. Tahkikat açılmalı..." AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Rehn: "Polis dayağını tüm Avrupa başkentleri izledi. Türkiye açısından iyi değil."
AB: Türkiye'ye hiç yakışmıyor
Ankara'daki AB Troykası kadınların dövülmesini kınadı ve toplantıya geç geldi. Brüksel'den yapılan açıklamada da polisin tavrı eleştirildi.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle İstanbul'da düzenlenen gösterilerde polisin aşırı güç kullanımı, Türkiye-AB Troykası Toplantısına gölge düşürdü. AB Dönem Başkanı Lüksemburg'un Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, "şoke" olduklarını belirterek, "Her türlü şiddeti, özellikle güvenlik güçleri tarafından kullanılan şiddeti kınıyoruz. Gösteriler sırasında orantısız şiddet kullanıldı. Bu görüntüler Türkiye'ye yakışmıyor" dedi. AB adına bir deklarasyon yayınladıklarını kaydeden Asselborn, tahkikat açılması isteklerini Türk yetkililere iletti. Genişlemeden Sorumlu Üye Olli Rehn de "Türkiye imajına gölge düştü" diye konuştu.
"BİLEREK GEÇ GELDİK" Troyka Toplantısının daha ilk dakikalarında "cop" sitemi gelince Dışişleri Bakanı Abddulah Gül, AB temsilcilerini yatıştırmaya çalıştı. Ankara Palas'taki toplantıya 40 dakika geç gelen AB temsilcileri, bu durumu Bakan Gül'e şöyle yansıttılar: "İstanbul'daki olaylara kayıtsız kalamazdık. Bu konudaki tepkimizi açık bir şekilde dile getirmek için ortak bir metin hazırladık. Brüksel'den bir açıklama yapılacak. Bu nedenle toplantıya 'bilerek' (kasten) geç geldik." Gül ise olayları öğrenir öğrenmez İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'yu aradığını söyledi ve "Sorumlular hakkında soruşturma açılacak" dedi. İstanbul'da yaşananları "üzüntü verici" olarak niteleyen Gül, herkesin hukuka uygun davranması gerektiğinin altını çizdi. Gül, "İçişleri Bakanlığımız gerekli işlemleri başlatmıştır. Ancak sadece ekrana yansıyan sınırlı görüntülerle hüküm verilmesi yanlış olur. Gösteri izinsiz yapılmıştır. Göstericiler de polise şiddet uygulamış. Polise de haksızlık yapılmamalı" dedi. Başbakan Erdoğan da Rehn'le görüşmesinde, "Bu görüntüleri biz de tasvip etmiyoruz. Ancak bir kimsenin özgürlüğünün bittiği yerde diğerinin özgürlük alanı başlar. Dünyanın hiçbir yerinde gösterinin zamanını, yerini ve biçimine sadece göstericiler karar veremez" diye yanıt verdi. CHP lideri Deniz Baykal da Rehn'le görüşmesinde olayların Meclis'e getirileceğini söyledi. Bakanlar Kurulu sonrasında bir açıklama yapan hükümet sözcüsü Cemil Çiçek ise "Hırsızın da kabahati var. Bütün kabahat ev sahibinde değil" dedi. AB Troykası, Ankara'daki çıkışın yanısıra Brüksel'den de sert bir açıklama yaptı. Şiddetin kınandığı açıklamada, Türk hükümetinden, bu olayla ilgili soruşturma açması ve gelecekte bu tür olaylar yaşanmaması için önlem alması istendi.
İNSAN HAKLARI ELEŞTİRİSİ Öte yandan merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü 1990'lı yıllarda göçe zorlanan Kürtlerin durumuna ilişkin Türkiye'ye eleştiriler yöneltti. Yayınlanan raporda olumlu adımlara rağmen taahhütlerin büyük bölümünün yerine getirilmediği belirtildi.
Evren MESCİ/ANKARA
|
|
|
|
|
|
|
|
|