|
|
|
|
E-Devletin ana kapısı bu yıl açılıyor
Başbakan yardımcısı Şener: "Yeni bir eylem planı taslağı hazırlandı, ülkemizin bilgi toplumuna geçiş sürecinde artık uygulamalar dönemi başlamaktadır, e-devlet ana kapısı bu yıl kullanıma açılacak'' dedi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşüm sürecini başlatan E-Dönüşüm Türkiye Projesi çerçevesinde hazırlanan kısa dönem eylem planı uygulama döneminin 2005 yılı başında sona erdiğini belirterek, ''burada elde edilen deneyimler ışığında, değişen koşul ve ihtiyaçlara da cevap vermek üzere, yeni bir eylem planı taslağı hazırlanmıştır'' dedi.
Türkiye Bilişim Derneği'nde düzenlenen E-Devlet Uygulamaları Konferansı'nda konuşan Başbakan Yardımcısı Şener, yeni eylem planının Bilgi Toplumu Stratejisi'nin bu yıl içinde hazırlanacağını ve sadece bu yılı kapsayacağını söyledi.
Stratejinin, her alanda yapılması gereken faaliyet ve proje önerilerinin de yer alacağı bir belge olacağını ve bununla Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşümü sürecinde yeni bir safhaya gireceğini kaydeden Bakan Şener, e-devlete geçiş sürecinde geri kalmış olan ülkelerin diğer ülkelerle rekabet şansının daha da azaldığına dikkati çekti.
Bakan Şener, yaşanan gelişmeleri şöyle sıraladı: ''E-devlet konusunda memnuniyet verici gelişmeler olmuştur. Mernis projesi tamamlanarak vatandaşlık ve vergi numaralarının birleştirilmesinde büyük mesafe katedilmiştir. Benzer şekilde şirketlere de tek ve belirleyici numara verilme aşamasına gelindi.
Elektronik imza yasası ile bir boşluk kapatıldı. Ulusal yargı ağı projesi tüm taşra teşkilatını da kapsayacak şekilde genişletilmekte. Vergi beyannameleri elektronik ortamda verilmeye başlandı. Bunların elektronik ortamda ödenmesi uygulaması da başlamak üzere. SSK prim tahsilatları 2005 yılı başından itibaren elektronik ortamda yapılabilmektedir. Bugün gümrük işlemlerinin çok büyük bir kısmı iş süreçleri iyileştirilerek elektronik ortama taşınmıştır. Bugünkü etkinliğin özel gündemini oluşturan birlikte çalışabilirlik konusunda gerekli standart ve normların oluşturulmasına çalışılmaktadır. Buna ilişkin kılavuz belgenin ilk taslağı hazırlanmıştır.''
'UYGULAMA DÖNEMİ BAŞLIYOR'
Proje ve uygulamalarla bilgi toplumunun temel taşlarının yerlerine konulduğunu ve şimdi bu temeller üzerine bilgi toplumunun üst yapısının kurulmaya başlanacağını ifade eden Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, ''ülkemizin bilgi toplumuna geçiş sürecinde artık uygulamalar dönemi başlamaktadır'' dedi.
Devletin elektronik ortamda görünen yüzünü ifade eden e-devlet ana kapısının, hem vatandaşların hem de iş aleminin iş ve işlemlerinde büyük kolaylıklar getireceğini vurgulayan Bakan Şener, e-devlet ana kapısının teknik altyapısının kurulmasının Türk Telekomünikasyon A.Ş. tarafından bu yıl içinde tamamlanacağını ve e-devlet ana kapısının başlangıç olarak belirli kamu hizmetleri açısından kullanıma açılacağını, zaman içinde mümkün olan tüm kamu hizmetlerinin e-devlet ana kapısına entegre olacağını bildirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı'nca büyük bir hızla sürdürülen çalışmalar neticesinde, bu yıl sonunda 42 bin 500 eğitim kurumunun genişbant internet erişimine kavuşacağını açıklayan Bakan Şener, öğretmenlere uygun koşullarda bilgisayar imkanı sağlanması çalışmalarının da çok yakında tamamlanacağını kaydetti.
Şener, eğitim alanında yürütülen bu çalışmaların yaklaşık 15 milyon Türk gencinin ve yayılma etkisiyle bu gençlerin ailelerinin bilgi ve iletişim teknolojileriyle tanışmasına imkan vereceğini sözlerine ekledi.
DPT MÜSTEŞARI TIKTIK
Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarı Ahmet Tıktık da konuşmasında, e-devlet uygulamalarının ülkelerin kalkınmasındaki büyük rolüne işaret ederek, e-devlet uygulamalarını kamu yönetim reformunun bir parçası olarak gördüklerini söyledi.
Kamu hizmet ve görevlerinin daha hızlı ve kolay yapıldığında e-devlet uygulamalarında başarı sağlanmış olacağını kaydeden Tıktık, e-devlet çözümlerinden, sonucu sentezleyecek, yöneticilerin karar alma sürecini kolaylaştıracak ve hızlandıracak bir sonuç elde edilmesi gerektiğini anlattı.
Bu yılki yatırım programında kamu kurum ve kuruluşlarının e-devletprojelerine 380 milyon dolar harcayacağını vurgulayan Müsteşar Ahmet Tıktık, bu kaynakların tutarlı ve etkin kullanılmasını istedi. Tıktık, OECD'nin Türkiye'yi, incelenecek ülkeler arasına aldığını ve incelemelere bu sene başlayacağını sözlerine ekledi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|