|
|
|
|
Serdar Denktaş: Hükümet tamamdır
KKTC Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, CTP-DP koalisyon hükümetinin yeni bakanlar kurulu listesini yarın öğleden sonra Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a sunacaklarını bildirdi. Serdar Denktaş, yaptığı açıklamada, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı ve Başbakan Mehmet Ali Talat'ı, cumhurbaşkanlığına aday olmaması konusunda ikna edemediğini ifade ederek, CTP'nin cumhurbaşkanlığı seçiminde ''duygusal'' davrandığını ve ''Denktaş'tan boşalacak yeri dolduralım'' düşüncesiyle hareket ettiğini söyledi. Yeni hükümetin programının ve kabinenin en geç yarın öğleye kadar açıklanacağını belirten Serdar Denktaş, CTP Genel Başkanı ve Başbakan Talat'ın beklentisinin de bu olduğunu kaydetti. Denktaş, ''(Talat) Başbakanlık görevini cumhurbaşkanından almış ama henüz hükümeti kuramamış bir kişi olarak, (cumhurbaşkanlığına) adaylık başvurusunda bulunmak istemiyor'' dedi.
TALAT'IN CUMHURBAŞKANI OLMASI DURUMUNDA Serdar Denktaş, bir soru üzerine, Talat'ın cumhurbaşkanı olması durumunda CTP Genel Sekreteri Ferdi Sabit Soyer'in başbakan olacağını belirtti. Denktaş, 17 Nisan'dan sonra Soyer başbakanlığında bir hükümet olacağını söyledi. Başbakan değişikliğinde bir sorun yaşanmaması için, mevcut bakanlar kurulunun ve mevcut bakanlıkların nisan ortasına kadar devam etmesini önerdiklerini açıklayan Serdar Denktaş, yarın hangi bakanlıkların hangi partide olacağının açıklanacağını, ancak bunların uygulanmasının cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra olacağını bildirdi. Mevcut hükümettekilerin 17 Nisan'a kadar görev yapacağını, 2004 bütçesini ve anayasa değişiklik yasasını meclisten geçireceğini kaydeden Denktaş, Talat'ın cumhurbaşkanı seçilmesi halinde, boşalacak milletvekilliği için 27 Haziran'da yapılması gerekecek ara seçimi önlemek için de yasa değişikliği önerdiklerini belirtti. Denktaş, önerinin, ara seçim yerine, boşalan milletvekilinin yerine, o partiden, seçilemeyen en yüksek oyu alan adayın milletvekili yapılmasını öngördüğünü söyledi.
''TARİHİ FIRSATI KAÇIRDIK'' Serdar Denktaş, cumhurbaşkanlığı seçiminde, ellerine, dünyaya Kıbrıs Türk demokrasisinin varlığını kabul ettirme fırsatı geçtiğini ve bu anlamda tarihe bir not düşmek istediklerini belirterek, ancak bu fırsatı ellerinden kaçırdıklarını anlattı. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın cumhurbaşkanlığına aday olmamasının önemli bir açılımı da beraberinde getirdiğine işaret eden Serdar Denktaş, Kıbrıs Türklerini devlet olarak tanımayanların bugüne kadar cumhurbaşkanı ile ''toplum lideri'' olarak görüştüğünü, bunu değiştirme imkanlarının ortaya çıktığını, görüşmecinin kim olacağını meclisin belirleyebileceğini söyledi. Serdar Denktaş, şöyle konuştu: ''Şu mesajı verebilme imkanı doğmuştu: Bizi devlet olarak tanımayabilirsiniz ama saygı göstermeniz gereken bir demokrasimiz var. Bu demokrasimiz, halkımızın iradesinin şekillendiği yer, kendi sistemimiz içerisinde parlamentodur. Parlamento karar alarak, görüşmecinin kim olacağını, hangi seviyede olacağını rahatlıkla belirleyebilir. Böylelikle 'toplum lideriyle görüşülme' noktasından çıkıp, en azından demokrasimizin, irademizin varlığını ispatlayabiliriz. O nedenle biz cumhurbaşkanlığına artık bir protokol mevki olarak baktık.'' Meclisin rahatlıkla ''Kıbrıs Türk halkını, Kıbrıs sorununun çözümü görüşmelerinde temsil edecek kişi Mehmet Ali Talat'tır'' kararını alabileceğini vurgulayan Serdar Denktaş, ''Mehmet Ali Talat, başbakan olarak görüşmecilik yetkisini üstlenir ve götürürdü. Çünkü partisi yüzde 45 oy aldı. Ancak olaya tamamen duygusal bakıldı. Başbakan (Recep Tayyip) Erdoğan'ın 'Cumhurbaşkanlığı seçimleri duygusal olmaz' diye bir mesajı vardı. Tamamen duygusal bakıldı'' dedi.
''STATÜKO DEVAM EDİYOR'' CTP tabanının, yıllardır karşısında siyasi mücadele verdikleri Denktaş'tan sonra orayı doldurmaya yönlendiğini kaydeden Serdar Denktaş, Talat'ın kendi isteğiyle aday olduğunu düşünmediğini, zorlanarak adaylık noktasına geldiğini söyledi. Serdar Denktaş, şöyle devam etti: ''Talat'la görüştüm, bu fırsatı kullanmamız gerektiğini anlattım. 'Dünya toplum lideri dışında biriyle görüşmeyi kabul eder mi etmez mi' tartışmasını önüme koydu. Kendisine, 'Bizim görüşmecimizin kim olacağına, dünya değil, (Rum yönetimi lideri Tasos) Papadopulos değil, KKTC'nin meclisi karar verir' cevabını verdim. 'Statüko değişsin' mücadelesi veren bir ekip, statükoyu değil, sadece statükonun adını ve kişilerini değiştirmiş oluyor ama statüko aynen devam ediyor. Bir fırsat kaçırıldı diye görüyorum.''
''İKNA EDEMEDİM'' Talat'ı cumhurbaşkanı adayı olmaması için ikna edemediğini kaydeden Serdar Denktaş, ikna çabasının iki nedenden dolayı olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: ''Biri, Talat'ın genç ve başbakan olarak yapabileceği işler olduğuna inanmaktayım. İkincisi de dış politikada önemli bir fırsat geçmişti elimize, bu önemli fırsatı kullanmalıydık. Ancak duygusal davrandılar, 'Denktaş'tan boşalacak yeri dolduralım' düşüncesiyle hareket ettiler. Bu bana göre hatadır. Ve dolayısıyla dünyaya bizim demokrasimizin varlığını kabul ettirme fırsatı elimizden gitti.'' Cumhurbaşkanlığına ortak aday çıkarma konusunda Ulusal Birlik Partisi ile (UBP) yarın görüşeceklerini ifade eden Denktaş, bir isim üzerinde anlaşmaya çalışacaklarını söyledi. UBP ile ortak isim üzerinde anlaşamamaları halinde, DP tabanını cumhurbaşkanlığı seçiminde serbest bırakacaklarını bildiren Serdar Denktaş, Talat'ın adaylığının desteklenmesinin de değerlendirileceğini kaydetti.
|
|
|
|
|
|
|
|
|