Maliye KDV kaybı nedeniyle Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'ı teberrulu bilet konusunda uyardı. 5 milyon YTL zarara uğrayan Maliye, üç büyüklere ceza verecek.
Maliye Bakanlığı, önümüzdeki günlerde "Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Planı"nı açıklayacak. Mükellefin bilinçlendirilmesine yönelik medya kampanyası ön plana çıkacak. Bu arada üç büyüklerin de aralarında bulunduğu futbol kulüplerine ceza yağacak. 2003'teki vergi barışı ile kulüplerin vergi sicilini temizleyen, gecikme faizi ve cezalarını affeden Maliye, yine bir dizi sorun belirledi. FB, GS ve BJK'yı "teberrulu bilet" satışı konusunda uyaran Maliye, aynı uygulamanın devam ettiğini saptadı. Bilet koçanına eklenen bağış makbuzu ile KDV kaybına yol açıldığı sonucuna vardı. 2003-2004 dönemi için 5 trilyon lira (5 milyon YTL) fark bulundu. Şimdi kulüplerin şapkayı önüne alıp düşünmesi gerekiyor. Bu hafta, "IMF Ev Ödevleri"nin tamamlanma haftası olacak. Aylardır tartışılan Gelir İdaresi Başkanlığı tasarısı nihayet son şeklini aldı. Finansal Hizmetler Kanunu taslağı da radikal müdahalelerle düzenlendi. Teşvik paketi ise milletvekillerince daraltılıyor. Stand by için acilen yürürlüğe girmesi gereken Vergi İdaresi Yasası, çağdaş düzenlemeler içermesine rağmen, mali ve yönetsel sorunları bünyesinde barındırıyor.
* Örneğin, vergi inceleme ve denetimini yapmak üzere, "Denetim ve Uyum Yönetimi Daire Başkanlığı" kuruluyor. Ancak, denetimin amiral gemisinde bulunan hesap uzmanları ve maliye müfettişleri idarenin dışında bırakılıyor.
* En çelişkili durum, personel rejiminde ortaya çıkıyor. Tasarı, milli gelirin yüzde 25'ini toplayan Gelir İdaresi'nin ağır sorumluluklar üstlendiğini anlatıyor. Bu nedenle gelir idarelerinin her ülkede önemli olduğunu vurguluyor. Ama bu ciddi işi yapan bürokratları özlük hakları yönüyle sıradan memura dönüştürüyor.