![](https://arsiv.sabah.com.tr/i/y/yb/27.gif) | ![](https://arsiv.sabah.com.tr/i/1_pix_trans.gif) |
![](https://arsiv.sabah.com.tr/i/1_pix_trans.gif) ![](https://arsiv.sabah.com.tr/i/yazar_bugunku_yazi.gif) |
|
Suriye'de Rus etkisi
Suriye'de konuştuğumuz milletvekillerinin, profesörlerin, üst yöneticilerin çoğu "Rusça biliyordu." TV'lerde "Rusça yayınlar" vardı. Şam'ın merkezindeki "Rus Kültür Merkezi", diğer ülkelerin (örneğin Amerikan Kültür Merkezi) kültür merkezlerinden daha büyük. Burada "Rusça" da öğretiliyor, "göbek dansı" da. Müzik kursu da var, folklor da.
Sovyetler Birliği dağılmadan önce 30 bin Suriyeli, "Doğu Bloku ülkelerinde" eğitim görmüş. Kimi üniversitede okumuş, kimi mastır yapmış, kimi doktora. Suriye'deki "Rus gelin" sayısı 3 bin. Sokaktaki insanda "Rusya sempatisi" var. Ruslar'a "zor dönemimizde bize destek veren, ekonomik yardım yapanlar" diye bakıyorlar.
Bir zamanlar Doğu Bloku'na "okumaya" gönderilen 30 bin Suriyeli'nin "13 bini eğitimci." Suriye'deki eğitim kuruluşlarında "Rusça bilen hoca çokluğu" da bu yüzden. Şimdi Rusya'ya gönderilen öğrenci sayısı eskisi kadar yüksek değil... Ama hala yollanıyor.
Suriye ile ilgili uluslararası görüşmelerde Rusya'nın "sanki tarafmış gibi bir tavır ve ağırlık sergilemesinin" nedeni de daha iyi anlaşılıyor.
|