ABD kongresi, en fazla tütün, asbest, ilaç şirketlere topluca dava açılmasını kısıtlayan bir tasarıyı kabul etti..
Bir grup insanın birleşerek aynı şirkete karşı açtığı davalar yüzünden ABD'de her yıl mahkemelerde milyonlarca dolar para harcanıyor. ABD Başkanı George W. Bush, ikinci dönem yönetiminde bu tasarının yasalaştırılması sözü vermişti. Bugün tasarıyı imzalayarak yasalaştıracak olan Bush için, Kongre'nin onayı bir zafer anlamına geliyor.
Söz konusu şirketler, bu yasaya karşılık Bush'un sosyal güvenlik sisteminin özelleştirilmesine destek kapsamında Washington'da lobicilere para akıtıyor. Tasarı yasalaştıktan sonra bu tür davalar, eğer 5 milyon dolardan fazla tazminat içeriyorsa, sadece tek bir eyaletteki mahkemelerde görülebilecek ve federal mahkemeleri işgal edemeyecek.
Tütün şirketlerine açılan toplu davalar yüzünden ABD'nin yasal sisteminin tıkandığı yorumu yapılıyor. Demokrat Partililer ise tasarının, sadece büyük şirketlerin işine geleceğini ve Amerikan vatandaşlarının dev şirketlere dava açmasının engelleneceğini söyleyerek buna karşı çıkıyor.
ABD Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Parti California Milletvekili Nancy Pelosi, ''Amerikalılar Vioxx, Celebrex gibi bir ağrı kesici yüzünden sakatlanıp öldüğünde veya Wal-Mart gibi şirketler tarafından ayrımcılığa uğradığında derdini mahkemelerde bile anlatamayacak'' diyerek tasarıya karşı çıktı.
Şu sırada yürürlükte olan davalar, bu yasadan etkilenmeyecek. Hipermarket Wal-Mart, kadınlara daha az maaş verdiği gerekçesiyle kadınlara karşı ayrımcılık yüzünden çalışanların en çok dava açtığı dev şirketlerin başında geliyor. ABD'de 2001 yılında batan enerji şirketi Enron'un eski hissedarları da, kaybettikleri milyonlarca dolar için toplu davalar açmıştı.