Onun da artık bir standardı var
Yöresel yemeklerin en ünlüsü, belki de en sevileni Adana kebabı, sonunda tescillendi. Türk Patent Enstitüsü, Adana kebabının yapılışını belirli standartlara bağladı.
Bitlis ve Siirt'i birbirine düşüren Büryan kebabından sonra Adana kebabı da tescillendi. Adana Ticaret Enstitüsü'nün, yöresel yemekler içinde en çok sevilenlerden biri olan Adana kebabı için yaptığı tescil başvurusu, enstitüden vize aldı. Türk Patent Enstitüsü (TPE), Adana kebabının malzemesini, pişirilme ve servis ediliş şeklini standartlara bağladı. Artık Adana kebabı yapan mekanlar, bu standartlara uymak zorunda. TPE'nin belirlediği Adana kebabının kriterleri şöyle: En az bir yaşında koyundan elde edilen et; yağ, sinir, damar ve zarlardan ayıklanacak. Et, parçalar halinde bir gün dinlendirilecek. Kıyılmış et ile kuyruk yağı binde 3 ile binde 8 arasında acı kırmızıbiber ve tuz ilave edilerek yoğrulacak. Bir buçuk tabir edilen Adana kebabının eti 270-280 gramdan az olmayacak. Standartlara uygun Adana kebabının pişirilişi ise şöyle olacak: Hazırlanan şişler, alevsiz durgun, korlu meşe kömürü ateşinde pişirilecek. Pişirme esnasında etler sık sık çevrilecek. Bu sırada etin yüzeyinde oluşan yağlar, kömüre akmaması için pidelerle alınacak.
SERVİS ÖNEMLİ Adana kebabının servisi de standartlara bağlanmış: Kebap, eli yakmayacak kadar ısıtılmış kuru, geniş porselen ya da metal tabakta servis yapılacak. Yağlanmış ve sıcak pide ekmek, usulüne uygun keskin bıçakla kesilecek. Geniş tabağın boş görünen bölümlerine, kebapla aynı anda ısıtılmış, yağlanmamış ekmek parçaları konulacak. Ayrıca, ayrı ayrı küçük tabaklarda soğan, salata, ezme ve domates kebabın yanında verilecek.
Hülya KARABAĞLI / ANKARA
|