Tabela, reklam, ilan vergilerinin 4 bin-26 bin kat artırılmasını protesto eden OSTİM esnafı, tabela indirme eylemi başlattı..
OSTİM Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) ve İç Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (İÇASİDEF) Başkanı Mehmet Akyürek, bugün düzenlediği basın toplantısında, tabela ve reklam vergilerinin büyükşehir belediyesi tarafından 4 bin kat, ilçe belediyeleri tarafından 2 bin ile 26 bin kat arasında artırılmasını eleştirdi.
OSTİM'den bir grup esnafın da katıldığı basın toplantısında, belirlenen vergi tutarlarının Türkiye'nin bugünkü şartlarına uygun olmadığını ve uygulamanın ''vergi terörü''ne dönüştürüldüğünü ifade eden Akyürek, uygulamayı protesto için OSTİM idare binasının önündeki,7 metrekarelik tabelayı indirtti.
Tabelanın 500 YTL'ye mal olmasına karşın 700 YTL tabela vergisi, ayrıca her metrekare için 40 YTL asma, 40 YTL de bakım ücreti talep edildiğini kaydeden Akyürek, ışıklı reklamlarda ise metrekarede 75 YTL tabela, 55 YTL asma, 55 YTL da tahsis ücreti alındığını anlattı.
Tabela-reklam vergilerinin, binaların emlak vergilerinin üzerine çıktığını belirten Akyürek, TV, radyo ve gazeteler aracılığıyla verilen ilan ve reklamlardan vergi alınmadığını hatırlatarak, ''İlan ve reklamların bu kanala yönlendirilmesi isteniyor. Ancak bu maliyeti küçük esnafın kaldırması mümkün değil'' dedi.
Önceden ana caddelerde bulunan tabela ve ilanların vergilerini büyükşehir belediyesi, ara sokaklardaki tabela ve ilanların vergisini de ilçe belediyelerinin aldığını anlatan Akyürek, şimdi her iki belediyenin de tutanak tutup vergi istemeye başladığını söyledi.
Bu durumdan tabela ve reklam işiyle uğraşan 3 bin esnaf, 10 alt sektör ve buralarda çalışan 4 bin 500 çalışanın olumsuz etkilendiğine de işaret eden OSİAD Başkanı Mehmet Akyürek, uygulamanın düzeltilmesi için şimdiye kadar belediye yetkilileri ile yapılan toplantılardan bir sonuç alamadıklarını, uygulamanın devamı halinde eylemlerini yaygınlaştıracaklarını söyledi.
Tabela-reklam vergilerinin 1992'den beri artırılmadığını, önceki rakamları kendilerinin de gerçekçi bulmadığını anlatan Akyürek, bu verginin, İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenecek esaslar dahilinde belediyeler tarafından uygulanmasını istedi.
Halen verginin aynı ildeki ilçe belediyeleri tarafından da farklı tutarlarda uygulandığını, en yüksek artışları Yenimahalle Belediyesi'nin yaptığını açıklayan Akyürek, bu tür hiç bir standardı bulunmayan uygulamaların esnafı mağdur ettiğini belirterek, vergilerin, esnaf temsilcilerinin de görüşü alınarak belirmesi gerektiğini vurguladı.
Toplantıya katılan esnaf da belediyelerin 20-30 santimetrekarelik tabelalardan bile belediyenin 1 metrekarelik vergi aldığını, tabelayı esnafın asmasına karşın ayrıca asma ve bakım ücreti talep ettiğini söyledi. Esnaf, yüksek tutarlardaki vergileri ödememek için tabelalarını sökeceğini ifade etti. (AA)