1- Yıllık kira artışı Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ile sınırlandırılacak
2- "Almanya’dan oğlum geldi, çıkın evimden" dönemi sona eriyor.
Bu haber ev sahiplerini düşündürecek, kiracıları mutlu edecek. Yeni Borçlar Kanunu taslağı son şeklini aldı. Yıl sonu yasalaşacak taslak kiracıyı koruyor.
KİRACIYI 'KEYFİ' ÇIKARTAN EVİNİ 3 YIL KİRAYA VEREMEZ Bunagöre kira artışı ÜFE ile sınırlanacak. Haklı bir sebep yokken ev sahibi kiracıyı evden çıkartırsa evini 3 yıl kiraya veremeyecek. Kiracıdan en fazla üç aylık depozit istenecek.
BİR İYİ HABER 15 YILDIR KİRA ALAN EV SAHİBİNE 15 yıldanuzun süredir kiralık olan ev ya da işyerleri için mal sahibi üç ay önceden kiracıya haber vermek kaydıyla, gerekçe ileri sürmeksizin binayı tahliye ettirebilecek.
Karıcığım ben kefil oluyorum Yeni tasarı bazı durumlarda aile kurumunun dağılmasına neden olan kefalet sözleşmelerini yeniden ele alıyor. Artık kişi, eşinin rızası olmadan bir başkası için kesinlikle kefil olamayacak.
Kira artışı enflasyonu geçemeyecek
Yeni Borçlar Kanunu ile kira artışı oranı ilk kez sözleşmeye girecek ve ÜFE oranında artacak. Evsahibi istediğinde kiracıyı çıkaramayacak. Depozito bankaya yatacak ve kullanılmayacak.
Borçlu-alacaklı ilişkilerinde yepyeni bir dönem açılıyor. Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde Medeni Kanun, Türk Ceza Kanunu (TCK), Ceza İnfaz Kanunu, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu gibi temel yasaları değiştiren Adalet Bakanlığı, şimdi de ekonomik yaşamı doğrudan ilgilendiren Borçlar Kanunu taslağı üzerindeki çalışmalarını tamamladı. Borçlar Kanunu taslağı, enflasyon artışında önemli etkisi bulunan kira artışlarının Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ile sınırlandırılmasını öngörüyor. Bu sayede ÜFE, TÜ- FE'den düşük çıkması beklendiği için, kira artış oranı azalacak. İşte taslaktaki önemli hükümler:
ÖN ÖDEMELİ TAZMİNAT: Haksız fiil nedeniyle uğranılan zararın tazmini için açılan davalar yıllarca sürüyor. Düzenlemede hakim mağdurun zarara uğradığına kanaat getirirse, "dava sonuçlanmadan ödeme yapılmasına" karar verebilecek.
FİYAT ARTIŞINA TAVAN: Konut ve çatılı işyeri kiralarındaki artış oranı ÜFE'ye göre olacak.
TAHLİYE ŞARTLARI: Kiraya verenin kiracıyı tahliye sebepleri de sınırlandırılıyor. Bu sebeplerin'ciddi ve samimi' olması koşulu getiriliyor. Haklı bir sebep olmaksızın ev veya işyeri, 3 yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralanamayacak. 15 yıldan uzun süredir kiralık olan gayrimenkul için mal sahibi üç ay önceden haber vermek kaydıyla ayrıca gerekçe ileri sürmeksizin binayı tahliye ettirebilecek.
DEPOZİTO GÜVENCE: Kiralanan ev veya iş yeri için en fazla üç aylık kira bedeli kadar güvence parası istenebilecek. Güvence olarak para veya senet verilmişse, bunlar kiracı ve ev sahibinin rızası olmadan çekilemeyecek şekilde bankaya yatırılacak. Böylece, kira dönemi sonunda ev sahibi, güvence parasını sorunsuz kiracıya iade edecek.
EŞİNİN DE RIZASI OLACAK: Bir yıl içinde kira bir defa ödenmediğinde kalan ayların peşin ödenmesi zorunluluğu kaldırıldı. Aile konutu olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlarda kiracı, eşinin açık rızası olmadıkça kira sözleşmesini feshedemeyecek.