Enerjide rüşvet operasyonu
Enerji Bakanlığı'ndaki yolsuzluk iddialarıyla ilgili gözaltına alınanlardan 13'ünün sorgusu sürüyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndaki yolsuzluk iddialarıyla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınanlardan 13'ünün emniyetteki sorgusu sürüyor.
Soruşturma kapsamında, Türkiye Elektrik Üretim A.Ş Genel Müdür Vekili Önder Piyade, Genel Müdür Yardımcısı Servet Üst, BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Fuat Celepçi, işadamı İbrahim Selçuk, Samsun'daki bir santral ihalesine adı karışan ''Neşter-2'' davası sanıklarından işadamı Cemil Kazancı, Muzaffer Nasıroğlu'nun da aralarında bulunduğu 18 kişiyi dün gözaltına alan Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 5 kişiyi ifadelerinin alınmasından sonra serbest bıraktı.
Terör ve organize suçlara bakmakla görevlendirilen Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hamza Keleş ile Cumhuriyet Savcısı Şemsettin Özcan'ın yürüttüğü soruşturma kapsamında, dün gözaltına alınan kişilerin ev ve işyerlerinde arama yapıldı.
Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kelkit'in katıldığı aramalar sırasında, gözaltına alınan bürokratlardan Önder Piyade'nin odasında, maddi değeri henüz tespit edilmeyen gerdanlık ve kolye, Üst'ün odasında da maddi değeri yüksek saat ele geçirildiği ifade edildi.
Eski Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'na göre arama kararları alırken, yeni Ceza Muhakemesi Kanunu'nun bir maddesi uygulandı. Daha önceki arama işlemleri sırasında bilgisayarlara el konulurken, bu soruşturmada, bilgisayarların içeriklerinin kopyalandığı kaydedildi.
Yetkililer, ''çıkar amaçlı suç örgütü kurma, ihaleye fesat karıştırma, rüşvet alma-verme, görevi kötüye kullanma'' suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında, yaklaşık 6 aydır teknik takip yapıldığını ifade ettiler.
Zanlıların, ihale öncesi özel şartname hazırlayarak, belirli firmalara ihale kazandırdıklarını öne süren yetkililer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı raporun da beklendiğini belirttiler.
Önder Piyade'nin avukatı Fahrettin Piyade, müvekkilinin emniyetteki sorgusunun 10 saat sürdüğünü kaydetti. Suçlamalara ilişkin maddi delil olmadığını savunan Fahrettin Piyade, zarar eden kurumun, Önder Piyade'nin genel müdür olmasından sonra mali durumunu düzelttiğini ileri sürdü.
(AA)
|