kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Psikolog ve hukukçular ikilemde
Psikolog ve hukukçular ikilemde
10 yıla kadar hapis cezası var
Türkiye'de bugüne kadar kararlı olan kimse çıkmadı
Aşk için yapmazdım

Psikolog ve hukukçular ikilemde

Doktorlar gibi hukukçular da ötenazi konusunda çelişkili: Özel bir yasası yok ama olmalı, çünkü bu yüzden ötenazi 'kasten adam öldürme' olarak değerlendiriliyor. Psikologlar ise "Yasal olursa kurul karar vermeli" diyor.

Türkiye'de ötenazi tıp çevrelerinde en önemli tartışma konularından biri. Yaşanan ikilem şu: Doktor hastayı yaşatmakla ve yardım etmekle yükümlü olduğu için ötenazi yapmamalıdır. Hasta dayanılmaz acıları karşısında ölümü için yardım istiyorsa ve doktor da hastaya yardım etmekle yükümlüyse ötenazi yapmalıdır. Öte yandan işin bir de psikolojik ve hukuksal boyutu var ki, konunun uzmanları tıp dünyasında olduğu gibi çelişkiler yaşıyor.

KURUL KARAR VERMELİ
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Adli Tıp Doçenti Dr. Gökhan Oral, ötenazinin uygulanabilmesi için bazı ilkelere dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor: "İlke olarak ötenazi yasalar tarafından kabul edilirse, kişinin tıbbi olarak hastalığının durumu ve beklenen klinik tablosu bağımsız bir kurul tarafından belirlenmelidir. Sonra da hastanın psikolojik olarak iyice incelenmesi ve hiçbir telkin altında kalmadan bu kararı verdiğinden emin olunması gerekmektedir. Tüm bunların ışığında yine de ötenazi konusunda son kararı mahkeme vermelidir."

KİŞİNİN HAKKI OLMALI
Psikolog Murat Dokur ise insan oluşun vazgeçilmez öğesi olan birey hakkını unutmamak gerektiğini belirtiyor: "Bireyin şahsi tasarrufundan daha öte hiçbir şey olamaz. Ancak kişinin böyle bir talebinin hangi idrak, muhakeme ve duygu neticesinde ortaya çıktığı önemlidir. Kişi bu kararı sağlıklı kararlar çerçevesinde verse de, ötenazinin o kişinin gerçeğiyle ne kadar denk düştüğünü kestirebilmek o kişi de dahil kimse tarafından tam olarak bilinemez."

BİZDE HUKUKU YOK
İşin hukuksal boyutuna baktığımızda ise ülkemizde ötenazi ile ilgili herhangi bir yasal düzenleme bulunmuyor. Hatta hem hükümet hem de muhalefet, son ceza yasası tartışılırken istismara açık olduğunu düşünerek konudan uzak durdu. İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Adem Sözüer'e göre bu konunun iyi irdelenmesi gerekiyor. Ötenazinin 'talep üzerine öldürme' olarak ele alınması gerektiğini belirten Sözüer şöyle konuşuyor: "Yani kişi kendi rızasıyla başkası tarafından öldürülmeyi kabul ediyor ve başkası da onu öldürüyor. Bu durumda iki şey önemli. Birincisi kişi son öldürme hareketini kendi yaparsa 'intihar' olur. Belirlediği biri yaparsa 'talep üzerine öldürme' olur. Asıl tartışılan budur."

AVRUPA'DA YASASI VAR
Sözüer'in üzerinde önemle durduğu bir başka konu ise 'Kişi öldürülmeye rıza gösterir mi ve bu rıza yasal olur mu?' sorusu... Türkiye'de bu rıza geçersiz kabul ediliyor. Dolayısıyla kasten öldürme olarak niteleniyor. Sözüer şöyle konuşuyor: "Pek çok Avrupa ülkesinde bu işlem ayrı bir suç olarak algılanıyor. Çünkü buradaki öldürmeler farklı sayılıyor. Türkiye'de ise böyle değil. 'Adam öldürmeyle' eşit tutuluyor. Öldüren kişideki olumlu düşünce, takdir-i indirim nedeni sayılabiliyor."

YÖNTEMLER DE ÖNEMLİ
Ancak ötenazi sırasında uygulanan yöntemlerin de farklı cezai müeyyideleri bulunuyor. Mesela fiş çekme... Sadece 'ölüm anı' önem taşıyor. Yani ölmüş kişiyi öldürme söz konusu olmuyor... 'Enjeksiyon' ya da 'hap içme'de de durum farklı açılardan değerlendiriliyor.

DİLEK SANCILI

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 14 Şubat'ta Bir Aşk Filmi İyi Gider
 Bana burcunu söyle sana iç çamaşırını söyleyeyim!
 Sevgiliye Özel
 En ünlü aşk mekânları
 Mucizeler Komedisi seyirciye doymuyor
 'Anadolu Ateşi' yine Almanya yollarında
HAKAN & UTKU
Luuutfeeen ama!
Futbol Federasyonu'nun 'Lütfen'...
Doç. Dr. BENGİ SEMERCİ
Erişkinlerde dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olur...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Tatlı cappuccino
Mısır ununa 50...
Kısırlığın sebebi psikolojik olabilir
Kısırlığın sebebi psikolojik olabilir
Gebelikte ciddi psikolojik bozukluk varsa, ilaç tedavisi...
Evlilik fobisi olan ünlü sevgililer...
Evlilik fobisi olan ünlü sevgililer...
Biliyorsunuz günümüz aşkları çok uzun ömürlü olmuyor! Tabii...
Karateye heves etti
Karateye heves etti
50 yaşına merdiven dayadığı halde genç kız gibi fiziğiyle dikkat...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.