|
 |
 |
 |
  |
|
'İnsan Hakları'nda istifa depremi
Tartışmalı "Azınlık Raporu"nu hazırlayan Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanı İbrahim Kaboğlu, "Oyunun bir parçası olmak istemiyoruz" diyerek istifa etti.
Başbakanlık bünyesinde oluşturulan ilk sivil insan hakları kurulu olan "İnsan Hakları Danışma Kurulu" yönetimi görevden ayrıldı. Hazırladıkları "Azınlık Raporu" nedeniyle tartışmaların odağında yer alan ve hakkında savcılık tarafından soruşturma başlatılan Kurul Başkanı İbrahim Kaboğlu, "Varlığı adından ibaret bir kurulda oyunun parçası olmak insanlık onurumuzu rencide ediyor" dedi.
'ENGEL ÇIKARDILAR' Kaboğlu, Türkiye Barolar Birliği'ndeki basın toplantısında, heyecanla yürüttükleri çalışmaların, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'nda 2003 yılının eylül ayında görev değişikliğinden sonra ciddi engellemelerle karşı karşıya kaldığını öne sürdü. Kaboğlu, "Devlet organları tarafından İHDK'ya adeta suçlanarak çökertilme yöntemi uygulanmıştır" dedi. Kaboğlu, bir soru üzerine, 5 Şubat itibariyle görevlerine son verilen 14 kurul üyesi arasında, İnsan Hakları Ulusal Komite Başkanı İonna Kuçuradi, Kültürel ve Azınlık Hakları Komisyonu Başkanı Baskın Oran ile Turgut Tarhanlı ve Türkan Saylan'ın da bulunduğunu kaydetti. Türkiye'de gerçekleştirilen reformlar ile karşılaştıklarının bir çelişki oluşturup oluşturmadığına ilişkin bir soru üzerine de Kaboğlu, reform sürecinin amacına uygun olarak yürütülemediğini söyledi. Mazareti nedeniyle basın toplantısına katılmayan Prof. Dr. Oran ise yaşananların Kurul'un tasfiye planı olduğunu savundu. Oran, şunları söyledi: "Bu oyunu bozmak için tekrar üyelik için başvurdum. Bu ne perhiz, ne lahana turşusu, hem AB'ye 'insan hakları kurulumuz var' diyeceksiniz, hem de böyle yapacaksınız."
SÜRE TARTIŞMASI Başbakanlık, Kaboğlu ile birlikte 14 üyenin görev süresinin, Danışma Kurulu ile ilgili yönetmeliğin çıktığı 2002 yılında başladığını ve bu nedenle 3 yıllık görev süresinin 5 Şubat 2005 tarihi itibariyle bittiğini savunuyor. Kaboğlu ise Kurul'un 2003'te faaliyete geçtiğini belirterek 1 yıllık süreleri daha bulunduğunu ileri sürdü.
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|