kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gulse Birsel @ SABAH
 

İstanbul'un bütün meyhaneleri!

Bizi ikide bir bu Ata yoldan çıkarıyor! 'Avrupa Yakası'nın Volkan'ı Ata Demirer bildiğiniz 'keyifçi'! Rakı sofrası, meze, balık, yanında sohbet, Ata'nın 'mutluluk' tanımı. Ben 'gündüz rakısı' kavramını ondan öğrendim. Pek zevkli olurmuş. Özellikle bahar aylarında, öğlende, gölgeye oturup, ufak ufak demlenmeye başlamak! Ne zaman bir çekim arası olsa, adam soluğu Bozcaada'da alıyor. Balık tutuyor, sonra o balığı, yok efendim tereyağı, yok efendim acı biberle oturup pişiriyor. Rakı sofrası kurup yiyor. Bununla kalsa iyi!
Dönüşünde, o çekim arasında İstanbul'da baygın baygın oturup senaryo yazmak zorunda olan bendenize, uzun uzun anlatıyor! Balığın yüz ifadesinden pişirme tarifine, buzun rakının içinde çıt çıt etmesinden, manzaraya kadar. Sadist sadist! Sadece anlatmıyor, delillerle birlikte geliyor. Fotoğraf çekmiş alçak! Ata'nın bakış açısından, önde balık buğulamalı sofra, ortada rakı, fonda şıpır şıpır deniz!
Sette rol ezberlerken getirip veriyor resimleri elime! İçim gidiyor. Hatta kameralar onu çekmezken, benim üstümdeyken, sözgelimi ben dönüp 'Saçmalama Volkan!' derken, kıs kıs gülerek bana fotoğrafı gösteriyor oturduğu yerden! Sahne bitiyor, ben en sinir halimle, tam Ata'ya dönüyorum, "Bu hafta yine gidiyorum, bu sefer kalamar yapacağım" diye atlıyor! Yazın çat kapı gidip bela olacağım, her gün rakı sofrası isteyeceğim, karides yok mu diye tutturacağım, haberi yok! Meyhane alışkanlığım zayıftır. Türkler'le ilgili batılıların yazdığı tarihi anekdotlarda, özellikle Orta Asya dönemi ve Anadolu'daki ilk yüzyıllara ait şu anlatılır: "Türkler uzun yemekler yemeyi sevmez. Sofra kurulunca o anda işi olmayan kim varsa gelir, çabucak yemeğini bitirir, 'Afiyet olsun' der, kalkıp tekrar işine döner. Kimse birbirinin bitirmesini beklemez. Amaç, bir an önce çalışmaya başlamaktır."
Ben tatiller ve süslü püslü akşam yemekleri hariç, hala bu geleneği yaşatıyorum! Meyhaneye gidildiğinde bile daha soğuk mezeler yeni gelmişken, sıcakları soranlardanım ben! Öyle beş altı saat masada rakı eşliğinde sohbet etmişliğim bir, bilemedin iki defa olmuştur. O yüzden, gündüz rakısı, ne bileyim yedide oturulup sabah ikide kalkılan sofralar falan bana yabancı. Belki Volkan sevdirir, bilmiyorum! Yalnız kar manzaralı rakı sofrası şu aralar hiç fena fikir değil, diye düşünüyorum. Bir de yeni adres verelim, madem konu üzerindeyiz: Beyoğlu'ndaki Cambaz'ı bilenler bilir. Çok katlı bir bar ve kulüp olarak 'faaliyetlerine' devam etti uzun süre. İlginç bir binadır. İmam Adnan Sokak'ta, vaktiyle bir Osmanlı hovardasının, gayrımüslim sevgilisiyle birlikte vakit geçirmek için 'garsoniyer' olarak yaptırdığı bir binaymış. Ama ne bina! Yüksek tavanlar, mermer merdivenler. Yakın zamanda Cambaz'ın bir katı, sahipleri tarafından meyhane haline getirildi.
Osmanlı, Ermeni, Rum mezeleri bir arada. Bu mezelerin hepsini, özel olarak araştırılmış, bu işi en iyi yapan, o kültüre mensup ev hanımları hazırlıyorlar üstelik! Topikten uskumru dolmasına, patlıcanlı börekten Selanik mezesine, her şey gerçekten lezzetli. Dekorasyon ve müzik, 'havalı bir meyhane'de olması gerektiği gibi. Yine bir akşamüstü, iş güç yüzünden, rakı sofrası zevkine varmadan alelacele karın doyurup çıktım Cambaz'ın meyhanesinden. Bahara doğru, bir vakit bulursam, illa ki Ata'nın da bulunacağı bir grupla, akşam yedide oturacağım masaya, geceyarısına kadar yavaş yavaş yiyip içeceğim! Bakalım nasıl oluyormuş!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İçmeyin şu zıkkımı kardeşim! (2)   / 05-02-2005
 Telefon mesajı adabı!   / 30-01-2005
 İçmeyin şu zıkkımı kardeşim!   / 29-01-2005
 Nahoş kurban bayramı anıları!   / 23-01-2005
 Paparazzilere yakalandım!   / 22-01-2005
 İlk galamdan anılarım!   / 16-01-2005
 Görüşünüzü alabilir miyim?   / 15-01-2005
 Benim balonlarım vardı!   / 09-01-2005
 Açık teşekkür!   / 08-01-2005
 Yılbaşı hediyesi krizi!   / 26-12-2004
GÜLSE BİRSEL
İstanbul'un bütün meyhaneleri!
Bizi ikide bir bu Ata...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Tekke çorbası
Una tuzu katıp,...
Mide şişkinliği
Mide şişkinliği
Hafif ve kısa süren şişkinliklerin dışında, mide...
Sevginiz hayat veriyor
Sevginiz hayat veriyor
2003 yılında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Dünya Kalp...
Hem müzikte hem patronlukta rakipler
Hem müzikte hem patronlukta rakipler
Sanatçılar arasında müzik şirketi kurma modası başladı. Kaset...
Dünyaca ünlü Küba parçaları bu albümde buluştu
Dünyaca ünlü Küba parçaları bu albümde buluştu
28Ocak tarihinde vizyona giren 'Şans Kapıyı Kırınca' filminin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.