Lira değer kazanıyor, buna döviz geliri olanlar çok üzülüyor. Ama aynı üzüntüyü gelişen ülkelerdeki tüm dövizciler çekiyor.
Türkiye'de özellikle son 1 yıldır liranın Euro ve dolar karşısında değer kazanması başta bankalar olmak üzere mali kesimi sevindirirken, ihracatçılar ile dövize yatırım yapanları içten içe üzüyor. Öyleki lira 2004 yılı başına göre dolar karşısında yüzde 8, Euro karşısında da yüzde 7 oranında değer kazandı. Lira değer kazanırken, ihracatçıların gelirleri, döviz cinsi maaşlar ve döviz hesapları ise adeta eridi. Dövizle kira verenlerin ise belki de ilk kez yüzü güldü. Liranın değer kazanmasında Avrupa Birliği ile ilişkilerde katedilen yolun yanısıra Türk ekonomisinin istikrar kazanmaya başlamasının büyük etkisi oldu. Ancak, daha da önemli bir etken ise, dünya üzerinde yatırım için yön arayan büyük fonların yüzünü son 2 yıldır gelişmekte olan ülkelere çevirmesiydi. Çünkü, tıpkı lira gibi Polanya, Çek Cumhuriyeti, Brezilya, Slovakya da Euro ve dolar karşısında hızla değer kazandı. Gelişmekte olan ülkelere koşan portföy ve doğrudan yatırımlar ülkelerin para birimlerine yatırımı özendirdi. Böylece gelişmekte olan ülkelerin tahvil piyasaları, borsaları adeta altın çağın keyfini çıkarmayı sürdürdü.
'YTL DAHA DEĞERLENİR' 2003 yılında gelişmekte olan ülkelere akan kaynak 210 milyar dolarken, 2004'te bu rakam 279 milyar doları buldu. Uluslararası Finans Enstitüsü'ne göre bu yıl da 275 milyar dolarlık kaynak gelişmekte olan ülkelere akacak. Bu kaynağın aslan payını ise Asya'daki ülkeler alacak. ABN-Amro Bank'ın gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini analiz ettiği rapora göre, Yeni Türk Lirası'nda yaşanan değer kazanma süreci önümüzdeki aylarda da sürecek. Yani 21 Ocak'ta hazırlanan rapora göre dolar ve Euro bir süre daha YTL karşısında kan kaybedecek.