7 Gün 7 Dakika nerede ne yapmalı?
Geçip giden günlerimiz içinde dakikalar yer alır. Biz aslında dakikaları yaşarız. Önümüzdeki yedi günün bazı dakikalarına göz atalım mı? Belki kendimizi katabileceğimiz durumlar karşımıza çıkar, kim bilir?
22 Ocak Cumartesi Tavşan tüyünden çorap Adı: Berceste 2. İki katlı. Alt katında yöresel ürünler pazarı var. Türkiye'nin her yerinden ürünler; çiçek, çam, kestane, karakovan balı, ev eriştesi, dağ çileği, tereyağı, yöresel peynir çeşitleri, kavrulmuş fındık, ceviz, baharatlar, mercimek, mısır, kabuklu pirinç, börülce, tavşan tüyünden çocuk çorabı ve eldiveni. Üst katı, alakart ve self-servis iki bölümden oluşuyor. Yemekleri çok lezzetli. 24 saat açık. Açık büfe kahvaltıda 150 çeşit var.12 YTL. Her gün 11 çeşit sulu yemekleri var. Berceste çorbaları özel, içinde erişte ve minik köfteler var. Mantı ve yaprak sarmada iddialılar. Köfteleri klasik kasap köfte değil. Ankaraİstanbul arası çalışan şirket grupları, milletvekilleri ve bakanların sık sık uğradıkları bir mekan. Tem otoyolu üzeri Yeşilyayla. Bolu dağı'nda Berceste 1 adlı bir yerleri daha var. Tel:(0380) 746 11 94
23 Ocak Pazar Alkış beklerken Kitabın adı: Kedilere dair. Yazarı: Doris Lessing. Çevirmeni: İnci Ötügen. Metis Yayınları Aralık 2004. 143 sayfalık kitaptan beş cümle: 1. Tavuklarımız, kilometreler boyunca uzanan bölgedeki şahinler, baykuşlar ve yaban kedileri için, daima yenilenen bir et kaynağıydı, en azından düşmanları onları öyle görüyorlardı. 2. Bu hayvanların hastalıkları sayesinde türlü türlü dostluklar kurulmuştu. 3. O yaz kedi nüfusu yenilenmişti. 4. En hoş numarasını daha çok misafir varken yapardı, kanepenin altında sırtüstü yatar, patilerini hızlı hızlı kanepeye geçirerek kendini kaydırırdı, durup küçük güzel kafasını yana çevirir, sarı gözleri kısılmış alkış beklerdi. 5. İnsan ve kedi, bizi neler ayırıyorsa onları aşmaya çalışıyoruz.
24 Ocak Pazartesi Taze kahve Adı: Nurettin Bey Kahve Evi. Her zevke ve tada hitap ediyor. Dekorasyonu mükemmel çok sıcak bir mekan. Girişte solda kahve değirmenleri var. Kahveler taze çekilip yapılıyor. 40 çeşit dünya kahveleri bulunuyor. Bunun yanı sıra İrish Coffee gibi Whisky'li, Baileys'li, Vodka'lı kahvelerden de tadabilirsiniz. Çay sevenler için her çeşit çay mevcut. Kahvelerden 50-100 gramlık paket yaptırabiliyorsunuz. En yoğun saatler öğle ve akşam üstleri. Çünkü yemekleri de muhteşem: Soğuk ve sıcak sandviçler, sekiz çeşit pizza, makarnalar, meyveli krepler, kırmızı et yemekleri, beyaz et yemekleri, 10 çeşit salata, special bölümünde gözleme ve kumpir, diyet mönüleri, cheesecake, tiramisu, profiterol, çikolatalı ve meyveli pastalar, lokumlar. Fiyatlar çok uygun. Kahvenizi yudumlarken pastane kısmından dostlarınıza hediye edeceğiniz çeşitli lokumlardan paket yaptırabilirsiniz. Kurucusu Nurettin Bey. Onun zamanında adı "Kocatepe Kahve Evi"ydi. Kendisi vefat edince adına sadık kalmışlar. Çok doyurucu salatalar 5,5- 6 lira. Pasta dilimleri 3,5-4 lira arası. Konumu çok merkez Kızılay'da. Tel: (0312) 419 74 42
25 Ocak Salı Sokaktaki soba boruları Belgesel çalışmalara yönelik fotoğrafçılar için. Konu: Eski ahşap evlerin pencerelerinden göğe uzanan soba boruları. Gelecekte bu soba borularının nostalji olacağı kesin. Bazı soba borusu adresleri: Meyvalı Bostan Sokak No: 15, 17, 19 ve Atlamataşı Caddesi'nde. Ayrıca civardaki sokaklarda yaşamlarını soba boruları ile sürdüren ahşap evler. Manifaturacılar Çarşısı arkası. Unkapanı.
26 Ocak Çarşamba Mutlak sessizlik Gaziosmanpaşa'da, İstanbul Halk Ekmek Fabrikası'nın önünden otomobille geçin. İlk sağa giriş. Taş ocağı fabrikasının içinden geçiliyor. Cebeci Mahallesi Köyü içinden yolculuğa devam. Yol sola kıvrılıyor. Beş dakika sonra karşımıza kum deposu çıkıyor. İçinden geçtikten sonra ilerde yol bitiyor. Sağda patika. Issız bir mekan. On beş dakika patikadan yürüdükten sonra karşınıza Ali Bey Barajı çıkıyor. Suyun öteki tarafında balıkçılar. Yayın, levrek, aynalı sazan, çapak yakalanıyor. Etraf olağan üstü sessiz. Seslendiğinizde karşıdaki balıkçılar sesinizi duyuyor. Uzaktan konuşabiliyorsunuz. Balıkların kilosu beş milyon. Ne çıkarsa. Öğlen 12'ye dek satılıyor. Balıkçılardan sandal kiralayıp gezmek de mümkün. Sandal Mimar Sinan'ın 3 katlı köprüsün altından geçebilir. Ali Bey Barajı. Gaziosmanpaşa.
27 Ocak Perşembe Taş plak için iğne Dükkanın adı: Plakçı Baba. Dar yollu çarşının solunda yer alıyor. Küçük bir dükkan. İçerisi çeşit çeşit pikap, amfi, 33'lük, 45'lik plaklar dolu. Taş plakları çalmak için iğne bulunuyor. Sahibi Tahir Veli. Güler yüzlü. "Dual pikaplar hala aranıyor" derken ekliyor "pikaplar 70 ile 250 ve amfiler 150 ile 400 milyon arası değişiyor." Tahir Usta işini ve müziği seviyor. Zaten kartının üzerinde 'Plakçı Baba' yazıyor. Cevizlibağ hızlı tramvay durağının deniz tarafında. Füze Elektronikçiler 5. Çarşı'da. Tel: (0212) 416 04 04
28 Ocak Cuma Gizli antikacı Sakin ve 'cool' bir antikacı, Mustafa Demirbaş. İşini saygı ve dikkatle yapan bir esnaf. Dükkanı bir apartmanın ikinci katında yer alıyor. Dükkanın adı: Tuğla Antques. Eski eşya, antika, kitap, tablo alınıp satılıyor. Çok çeşitli objeler arasında gümüş kemer, oda içi köşe heykelleri, Orhan Pamuk'un resimleri, kilimler, Emin imzalı Atatürk'ün yağlıboya portresi yer alıyor. Dükkanın penceresinden karşıdaki sauna ve sokaktan geçenler görünüyor. (0212) 249 71 70. Altıpatlar Sokak No:2/A. Çukurcuma.
Semra Aktaş
|