Tekstilkotalarının 2005 başında kaldırılmasıyla Çin'in yaratacağı tehdite karşı Türk ve ABD'li sektör temsilcilerinin ''İstanbul Deklarasyonu'' adı altında başlattığı ve zaman içinde Adil Tekstil Ticareti İçin Global İttifak (GAFTT) adını alan oluşum yayımladığı deklarasyonda, Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) "harekete geç" çağrısı yaptı. GAFTT organizosyonu ile Washington'da toplanan ve 2 gün süren 3. Uluslararası Tekstil Toplantısı'nın sonuç bildirgesi, DTÖ'ye yönelik eleştri metnine dönüştü. GAFTT üyesi 55 ülkeden 25'inin katıldığı toplantıda açıklanan bildirgede, "DTÖ, pazarın Çin ve kısmen Hindistan tarafından hızla tekelleşmesini önleyecek tedbirleri uygun önlemleri almaksızın ticaret düzenini ciddi olarak bozmuştur. Devletlerin münferit olarak acilen eyleme geçmemeleri halinde dünya çapında Çin lehine 30 milyon kişi işini kaybedecek'' denildi. Bildirgede, şu öneriler yer aldı:
* DTÖ, kotaların kalkmasının yarattığı etkileri, bir iki ülkenin bu hayati sektördeki ticareti tekelleştirmek için yaptığı ticari uygulamaları acilen gözden geçirmeli.
* DTÖ Doha Yuvarlak Masa Toplantısı'nın parçası olarak tekstil ve hazırgiyim sektörlerini gelecekte tekelleşmeden korumak amacıyla yeni sürekli önlemler oluşturmalı..
* Az sayıda ülkenin küresel tekstil ve hazırgiyim ticaretini engellemeyen DTÖ, 496 sayılı DTÖ tasarısı ile Türkiye tarafından sunulan sürekli ve küresel koruma önlemleri önererek DTÖ tasarısını desteklemeye çağırır.
* ABD, AB, Kanada ve bu sektörlerde ihracat yapan ülkelerin hükümetleri, Çin'e karşı koruma kararlarının etkin ve acil kullanımını desteklediklerini bu ülkelere bildirmeli. Bunun anlamı, koruma önlemlerinin piyasayı bozmasını beklemek yerine bu tehdit ortaya çıkar çıkmaz gündeme gelmesi.
* Devletler,tekstil ve hazırgiyim dünya ticaretine hakim olma arayışı içindeki ülkeler tarafından uygulanan haksız rekabet uygulamalarına karşı çıkmak için ve kendi ticari rejimleri içinde DTÖ nezdinde daha etkin hareket etmeli. GAFTT'ın oluşumuna önderlik eden İTHİB (İstanbul Tekstil ve Hazır Giyim İhracatçıları Birliği) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, kotaların kaldırılmasının özellikle ekonomisi tekstile bağlı az gelişmiş ülkelere darbe vuracağını belirterek, "Çin ve Hindistan'ın, 2005 yılı sonunda, 400 milyar dolarlık tektil ticaretindeki payını yüzde 71'e çıkaracağı tahmin ediliyor. Bu tekstile bağlı fakir ülkelerde işsizliğe neden olacak " dedi.