Ataşehir'de yeşil alanları kısarak konut yapılması için hazırlanan yeni planın şirketlerle sözleşme yapıldıktan sonra hazırlandığı ortaya çıktı.
Yeşilalanları ve çağdaş kent anlayışı ile Habitat ödülü alan Ataşehir'de yeşil alanların kısılarak inşaat alanlarının genişletildiği gerekçesiyle karşı çıkılan yeni planın, bölgeye inşaat yapacak şirketler ile sözleşme yapıldıktan sonra onaylandığı ortaya çıktı. Bilgi Edinme Yasası ile Kadıköy Belediyesi'nden Ataşehir'deki yeni plan ile ilgili bilgi alan Ataşehir sakini Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Ümit Kocasakal, "Kadıköy Belediyesi'nden aldığımız bilgi 9 Şubat 2004'te sözleşmelerin yapıldığı yönünde, 29 Nisan 2004'te planı Bayındırlık Bakanlığı res'en onayladı. Önce ihale sonra plan değişikliği yapılmış. Bu hukuksuzluktur. Yer önce pazarlanıp sonra planlanmış. Burada hukuken amaç sakatlığı var" diye konuştu.
İZİN ALINMADAN İNŞAAT BAŞLADI Ümit Kocasakal, Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü'nün yeni plana karşı çıkmasına rağmen Büyükşehir Belediye Başkanı'nın aynı gün olur verdiğinin de altını çizerek "Şirket inşaata başladığında inşaat iznini dahi almamış. Biz sorduğumuzda 'Molozları topluyoruz' diyorlar. 1.5 metre aşağı inilerek moloz mu toplanır?" dedi. TOKİ ve Emlak GYO yetkililerinin, tamamen rant amacıyla bu uygulamaya başvurduklarını anlatan Kocasakal, Danıştay 6. Dairesi'nin imar davalarında deneyimli olduğunu ve imar yanlışının düzeltileceğine inandığını söyledi. Kocasakal, davanın takipçisi olacağını sözlerine ekledi.
'SİFONU ÇEKSEK SU BASAR' Bölge nüfusunun iki kat artırılmasının çevre sorunlarının yanı sıra altyapı sorunu da yaratacağını belirten Kocasakal, "Hepimiz aynı anda sifonu çeksek Ataşehir'i su basar" dedi. Davaya müdahil olan Mimarlar Odası temsilcisi Yıldız Uysal ise şunları kaydetti: "Ataşehir, önce pazarlanmış sonra da planlanmıştır. Plan nisan ayında onaylandığı halde, müteahhit firmayla daha önce anlaşmaya varılmış. İtiraz süresi 24 Temmuz'da dolduğu halde, daha önceden arazide faaliyet başlatılmış." TOKİ tarafından hazırlanan 1/5000 ve 1/1000'lik Ataşehir Toplu Konut Alanı Nazım ve Uygulama İmar Planları, Bayındırlık ve İmar Bakanlığı'nca 29 Nisan 2004'te res'en onandı. Bölge halkı yeşil alanların konuta döndürüldüğü ve nüfusun iki kat arttığı gerekçesiyle Yeni Ataşehir İmar Planı için Danıştay'a dava açtı. Ataşehirliler, "Aldığımız konutun fiyatının içinde yeşil alanlar da var" diyor. Plandaki yetersiz yeşil alanların çoğunun ise, yüksek gerilim hatları altı, İSKİ isale hattı üstü gibi kullanılamayan bantlarla, otoyollardan çekme biçimindeki bantlar olduğu belirtiliyor. Bu alanların çoğu, çocuk bahçesi, oyun alanı, park gibi aslında aktif yeşil alan olarak kullanıma müsait olmayan alanlar olduğu ancak aktif yeşil alan hesabına dahil edildiği savunuluyor.