Eğer bagajınızda buzluk yoksa, içinde et, tavuk ya da peynir olan alışveriş poşetinizi, 1 saat içinde eve ulaştırmaya çalışın.
Özelliklebüyükşehirlerde market alışverişi, hafta sonu bir sosyal etkinlikle birleştirilerek yapılır. Önce bir hipermarkete gidilip devasa sepetler tıkabasa doldurulur. Sonra çocuklarla hamburger yenir, saatler sonra eve gidilir. Oysa bu süre, en sağlıklı raftan bile alsanız, poşetteki tavuk, peynir, ya da et gibi ürünler için risk demektir. Siz siz olun, bagajınızda buzluğunuz yoksa, alışverişi haft sonu programının en sonuna bırakın. Özellikle yaz aylarında buna dikkat edin. İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü'nün alışverişin inceliklerine yönelik yaptığı çalışma da böyle diyor.
* Taze seçin: Meyve ve sebzelerin görünümünün mümkün olduğunca taze olmasına dikkat edin. Çok yaş görünümde, üzerinde lekeler olan ve hafif çürümüş veya üzerine özsuyu bulaşmış sebze ve meyveleri almayın.
* Paketi inceleyin: Üzerinde delikler olan paketleri seçmeyin. Eğer taze et veya tavuk paketinden et suyu sızıyorsa, paketi bir başka poşetin içine yerleştirin. Böylece alışveriş arabanıza aldığınız diğer gıda veya malzemeye bulaşmayı önlersiniz. Balık veya et almadan önce meyve ve sebzeleri satın alın ve naylon poşetlere koyun.
* Raflardaki sıcaklığı kontrol edin: Soğukta tutulması gereken bir gıdanın soğuk olmadığını hissederseniz almayın. Soğutucu ve dondurucuların içindeki sıcaklık ölçerleri kontrol edin. Taze meyve ve sebze 10 derecenin altında, süt ve süt ürünleri 4 derecenin altında, et, balık, tavuk 2 derecenin altında, dondurulmuş gıda en az -18 derecede satışa sunulmuş olmalı.
* Son Kullanma Tarihini Kontrol Edin: Ambalajın üzerindeki son kullanma tarihini okuyun. Bu tarihler yazılırken, gıdanın 4 veya 2 derece arasındaki sıcaklıklarda saklanacağı dikkate alınır. Bazen raf ömrü sadece tahmini bir değerdir. Bu nedenle gıda bu sıcaklık koşullarında tutulmamışsa, son kullanım tarihinin bir önemi kalmayabilir. Peynir ve meyve sebze gibi gıdalar paketten çıkarıldığında küflenmiş olabilir. Zira hemen hemen tüm peynir, meyve, sebze, salatalar küfle bulaşıktır, ancak gözle görülemez. Mümkün olduğunca gıdayı taze alın ve uygun koşullarda muhafaza edin ve tüketin.
* Süt ÜrünlerininTarihini Kontrol Edin: Bu ürünlerde genellikle belli bir tarihe kadar kullanma tarihi yer alır. Bu ürünlerin 4 derecede saklanacağı varsayılır. Eğer sıcaklık 10 derece ise, bu ürünlerin saklanma süresi de 4 kez azalır. Eve gelindiğinde özellikle günlük sütleri -yaygın olarak yapıldığı gibi- buzdolabının kapağındaki raflara yerleştirmek yanlış bir uygulama. Çünkü bu raflar dolabın en sıcak yeridir. Kolay bozulabilir nitelikte olan taze süt, et, tavuk, balık gibi gıdaları buzdolabının arka duvarına doğru yerleştirilmek en iyisi.
* Yumurtaları Kontrol Edin: Markette buzdolabı dışında satılan yumurtaları almayın. Yumurtanın kabuğunda hastalık yapıcı 'Salmonella' mikroorganizması olabilir ve yumurtanın içine de geçebilir. 4 dereceden daha düşük sıcaklıklarda bu mikroorganizma yeteri kadar nem olmadığı için çoğalamaz.Yumurtalarda kırık, çatlak ve aşırı kir olmamasına dikkat edin. Yumurtanın tazeliğini tavaya kırdığınızda test edebilirsiniz. Tavaya kırıldığında yumurta akının 7.5 cm çapı aşmaması, sarısının ise 0.1-1.3 cm yükseklikte olması gerekir.