Türkiye ve Brezilya bu yıl yabancıların gözdesi olacak
Uluslararası Finans Enstitüsü'ne göre Brezilya ve Türkiye ağır krizlerden sonra bu yıl 276 milyar dolarlık yatırımın aslan payını alacak Enstitü, gelişmekte olan ülkelere kayan sermaye miktarının azalacağını öngörürken Brezilya ve Türkiye'ye kaynağın artacağını açıkladı.
1999 yılında derin bir krizle sarsılan Brezilya ve aynı kaderi 2 yıl sonra paylaşan Türkiye, şimdilerde yabancı yatırımcıların gözdesi oldu. Dünyadaki finansal kuruluşları bünyesinde toplayan Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), 2005 yılında gelişen piyasalara akacak 143 milyarı doğrudan, 133 milyar doları portföy olmak üzere 276 milyar dolar yabancı sermayeden önemli bir bölümünün Türkiye ve Brezilya gibi yatırımcı güveninin arttığı ülkelere yöneleceğini açıkladı. Her iki ülkede de 2002 yılında göreve gelen Lula da Silva ve Recep Tayyip Erdoğan IMF ile programı aksatmadan yürütüp, ülkelerindeki krizin etkilerini sıkı para politikaları ile bertaraf etti. İki lider siyasi olarak işsizliği ve düşük büyüme hızlarını göze alarak uyguladıkları politikaların meyvesini yemeğe
başladılar. Brezilya 2004 yılında yüzde 5'lik büyümeyi yakaladı. Ülke, 2001 yılından bu yana ortalama yüzde 1.1'lik büyümeyi yakaladı. Türkiye ise 2003 yılında yüzde 9 büyümeyi yakaladı. İki ülkede faiz dışı fazla rakamlarına sadık kalarak kriz nedeniyle katlanan borçlarını zamanında ödediler.
276 MİLYAR $ DOLAŞIYOR İki ülkenin ekonomisindeki bu yükseliş, Uluslararası Finans Enstitüsü'nün de (IIF) dikkatini çekti. IIF'nin son gelişen piyasalar raporunda, 2002 yılında 125 milyar dolar, 2003 yılında ise 211 milyar dolar olan gelişen piyasalara giren sermayenin geçen yıl 279 milyar dolar ile son 7 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı kaydedildi. Rapora göre 2005'te, geçen yıl gerçekleşmesine çok yaklaşarak 276 milyar dolarda kalacak olan
bu rakam, global ekonomideki yavaşlamadan olumsuz etkilenecek. Raporda, gelişmekte olan piyasalara toplam sermaye akışının gerileyeceği öngörülmesine rağmen, Türkiye'nin de dahil olduğu Doğu Avrupa ve Latin Amerika'nın toplamdan aldığı payın artacağı vurgulandı. IIF'ya göre bu kapsamda 2005 yılında öne çıkan ülkeler Türkiye, Brezilya ve Meksika olacak. Gelişen sermaye piyasalarına yabancı portföy yatırımlarının bu yıl 30 milyar doları geçmesi beklenen IIF raporunda, Türkiye ile birlikte Brezilya ve Meksika, "makroekonomik göstergelerindeki iyileşme sonucu artan yatırımcı güveniyle en çekici ülkeler'' olarak gösteriliyor. Raporda, uluslararası banka kredilerinden geçen yıl 5.5 milyar dolarlık net sermaye girişi sağlayan Türkiye'nin bu rakamı bu yıl 7 milyar dolara yükselteceği tahmin ediliyor.