|
|
|
|
|
|
Cinsel sorunlar kadını alkolün pençesine itiyor
Erkekler genellikle arkadaşlarıyla mutlu olmak, keyif yapmak için alkol alırken, kadınlar çoğu zaman tek başlarına ve sorunlarını unutabilmek adına içiyorlar. Üstelik; bu durumu gizlemek için yoğun çaba gösteriyorlar Karşı cinsle ilgili mutsuzluklar, cinsel sorunlar, çağdaşlaşmanın getirdiği yalnızlık, kadını alkole itebiliyor. Bu bağımlılıktan kurtulmak için öncelikle kadını alkol almaya yönelten sorunların çözülmesi gerekiyor
Psikiyatri Uzmanı Dr. Özkan Pektaş, kadınların alkole yenik düşmeye daha meyilli olduklarına dikkat çekti. Kadınlar, çoğu zaman sorunlarını unutmak için alkole sığınıyor ve bu durumu da yakınlarından saklıyorlar. Dr. Özkan Pektaş, konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı...
Alkol kadınları ve erkekleri farklı şekilde mi etkiler? Alkolün kadında ve erkekte gösterdiği etki çok farklıdır. En önemlisi; kadın alkole erkeğe göre dayanıksızdır. Bunun nedeni; vücudunda bulunan hormonlar ve alkolü yıkan bir enzimin kadında bulunmayışı. Bu nedeniyle daha kolay sarhoş olurlar. Kadınlarda karaciğer harabiyeti de daha kolay gelişir. Kadının alkol problemine kocası ya da sevgilisi uzun süre dayanmaz. Kadın kocasının alkol problemini 40 yıl çekebilirken, koca çok kısa sürede ya boşamak istiyor ya da tedaviye getiriyor. Alkol problemi olan kadına gösterilen toplum toleransı çok düşüktür. Erkek içiyorsa "İyi içiyor" deniliyor, kadının alkol problemi varsa, hemen "hafif kadın" yakıştırması yapılıyor.
Alkol sorunu kadınlarda belirgin şekilde yaşanıyor mu, yoksa nadir mi görülüyor? Alkol problemi erkeklerde çok daha yoğun. Ancak, kadınların alkol ve sigara tüketiminin toplum içinde kadınlarda artış gösterdiğini görüyoruz. Özellikle büyük şehirlerde ve sosyo kültürel seviyenin yüksek olduğu kesimlerde, kadın alkol tüketiminin arttığını görüyoruz. Çalışan kadın da daha çok içiyor.
Alkol sorunu olan kadın hangi içkiyi tercih eder? Kadın ağız kokusu yapmayan, içtiği zaman anlaşılamayacağını düşündüğü içkileri; daha çok votka ya da cini tercih eder. Alkol sorunu olan kadın genellikle sofra adabı ile içki içmeyi reddeder. Bir lokantada, bir restoranda yoğun içki içmez. Derhal etiketleneceğini düşündüğü için toplum önünde dikkatlidir. Ama mesela; restorana gitmeden önce içer.
Bir kadının alkol sorunu ne kadar zamanda gelişir? Çok uzun yıllar gerektirmez. Bir erkeğin alkolik olma süreci yaklaşık yedi yılken, kadının alkole dayanıklılığının az olması nedeniyle bu sorunu üç yılda ortaya çıkar.
Kadınlar neden içer? Karşı cinsle olan problemler, cinsel sorunlar, yeme ile ilgili sorunlar, çalışma hayatı ile ilgili sorunlar ve çağdaşlaşmanın getirdiği yalnızlığı paylaşım eksikliği kadını alkole itiyor. Duygusal dünyasındaki çalkalanma, kadını sorunlarını başkasıyla paylaşmak yerine, kendi başına bulduğu yöntemlerle gidermeye yöneltebiliyor. Bu yöntemler; alkol, sigara ya da madde olabiliyor.
Boşanma kadını alkole iter mi? Alkol tüketimi erkekte de kadında da boşanma sürecinde artar. Ama alkolizm riski, asıl kötü giden ilişkiler süresince daha fazladır.
Kadın alkolizmindeki en önemli nedenler nedir? Özellikle eşiyle olan sorunlar, aile sorunları, cinsel problemler, anorgazmi (orgazm sorunu), sosyal fobi geliyor. Toplum içinde rahat olamama, herhangi bir ilişkiyi başlatmada güçlük bu sorunu ortaya çıkaran etkenler arasında önem taşıyor. Çocukluk çağında cinsel tacize uğramak da önemli bir problem. Anne veya babasının yoğun alkol tüketimi de kadını alkole itebiliyor.
Sosyal içicilikten alkolizme geçmek kolay mıdır? Sosyal içici olan insanın çevresindeki kişilerin tüketim davranışı kendisine de bulaşır. Farkında olmadan alkolle iç içe bir hayatı kendisine yakıştırmış olacaktır. Kadınlar çocukken annelerinin ya da babalarının alkol tüketiminden ne kadar nefret etseler de, hayatlarının bir döneminde sıkıntı ya da bunaltıdan kurtulma uğruna alkolü denerler. Çünkü panik bozukluk, kaygı bozukluğu gibi alkol bağımlılığına yol açan hastalıklar, kadınlarda erkeklere göre üç kat daha fazladır.
Hangi yaş grubu daha çok bu sorunu yaşıyor? 30'lu-40'lı yaşlar kadınlarda alkol problemini en sık gördüğümüz dönem. Bir de; menopoz öncesi ve menopoz döneminde tüketimi çok yoğun görmekteyiz. Alkol ve yanında psikiyatrik ilaç kullanımı, kadınlarda daha yoğun.
Tedavi sürecinde neler yapıyorsunuz? Bu süreçte ilk yapılması gereken; depresyon tedavisi sonra; alkolden kurtulma adına bilgilerin öğretilmesidir. Çevre şartlarının düzeltilmesi de önemlidir.
Kadın kendisinde alkole karşı bağımlılık oluştuğunda neler yaşıyor? Kadınlardaki alkol bağımlılığı kriterleri erkeğinkinden farklı değil. Bağımlılık oluştuğunda herkes için bu aynı. Devamlı alkol düşünmek, her içtiğinde bir dahaki sefere daha az içmeyi planlamak ya da bırakmayı düşünmek, hafıza bozuklukları yaşayıp bunlardan ciddi pişmanlıklar duymak, sarhoş olduğunda yaşadığı nahoş olayları ayıkken kaldıramayıp daha fazla içmeye çalışmak.
Çocuğu olan kadın daha mı az alkol sorunu yaşıyor? Hayır, sadece çocukların evde olmasıyla doğal olarak alkol problemi daha kolay fark ediliyor. Alkol problemi olan kadın çocuklarına düzgün bakamayacağından, çevresi tarafından hemen keşfediliyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|