Saygın ekonomi dergisi The Economist'te yayınlanan "Babacan Mucizesi" başlıklı yazıda, "Bir zamanlar Türkiye'den umutsuzca söz eden batılı bankacılar artık Türkiye mucizesini konuşuyor'" denildi.
Batı'da artık Türkiye mucizesi konuşuluyor
Uluslararası finans çevrelerinin yakından izlediği İngiliz The Economist dergisi, "Babacan Mucizesi" başlıklı makalesinde Türkiye'nin artık umutsuzluklarla değil mucizelerle anıldığını yazdı.
İngiltere'de çıkan ve uluslararası iş çevrelerince yakından izlenen İngiltere'nin saygın ekonomi dergisi The Economist, bir zamanlar umutsuzca konuşulan ülke olan Türkiye'nin artık gerçekleştirdiği ekonomik mucizelerle anılmaya başlandığını yazdı. Derginin son sayısında yer alan Ankara kaynaklı ve "Türkiye'nin Büyüyen Ekonomisi'', "Babacan Mucizesi'' başlıklı makalede, Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmeler, Devlet Bakanı Ali Babacan değerlendirmesiyle birlikte verildi. Babacan'ın, 1994 yılında daha 27 yaşındayken Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin danışmanı olarak Dünya Bankası'yla masaya oturup pazarlık yaptığını ve ihalelerde milyonlarca dolarlık indirim sağladığını hatırlatan The Economist, "Babacan'ın kamu kaynaklarını etkin kullanma birikimi, Türkiye'yi 2001 Krizi'nin etkilerinden çıkarmakta yardımcıoldu'' değerlendirmesinde bulundu. Türkiye ekonomisinin 2004 yılını "sağlıklı'' verilerle geçirdiğini kaydeden Economist dergisi, gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 8 arttığını, son 30 yılda ilk kez tek haneli enflasyon rakamıyla tanışıldığını ve piyasalarda güvenin yeniden sağlandığını yazdı.
SESSİZ DEVRİM
"Bir zamanlar Türkiye'den umutsuzca bahseden Batılı bankacılar artık Türkiye mucizesini konuşuyor'' denilen makalede, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin Türkiye'yle üyelik müzakerelerini önümüzdeki ekim ayında başlatma kararıyla Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 3 yıllık yeni bir stand-by anlaşması sağlanmasının ekonomideki iyimserliği daha da artırdığı ifade edildi. "Irak'taki savaşa rağmen 2004 yılının ilk 9 ayında turizmgelirlerinin 12.6 milyar dolar ile rekor kırması'' ve "iflas sınırına yaklaşan bankacılık sisteminin kamu kaynaklarıyla yeniden yapılandırılması'' övülen makalede, ekonomide kaydedilen gelişmeleri bazı yabancı temsilciler tarafından "sessiz devrim'' olarak adlandırıldığı vurgulandı. Dergi, "kayıtdışı ekonominin kontrol altına alınması'' ve "vergi sisteminin yeniden yapılandırılması'' yanında Batılı ülkelere kıyasla istihdamın yüksek olduğu "tarımın rasyonel hale getirilmesi'' gibi Türkiye'de atılması gereken bir çok adım bulunduğunu, Babacan'ın da bunu kabul ettiğini yazdı. Türkiye'nin özelleştirme yolunda arzulanan başarıyı sağlayamaması ve doğrudan yabancı sermaye girişinin istenilen seviyeye çıkarılamaması Ekonomist'in makalesinde dikkat çekilen diğer konular oldu.