| |
|
|
Rapor-2005
Tabii afetlerden sonra "devletin politikası" üç aşağı, beş yukarı şöyleydi: 1. İçeriye, dışarıya avuç açmak. 2. Gelen yardımlarla yaraları sarmak. Ama "Marmara depreminden sonra" durum değişti. "Deprem olmadan önlem almak" süreci başladı.
2005 bütçesi ve "Yatırım Programı" Resmi Gazete'nin 9 Ocak'taki "mükerrer sayısında" yayınlandı. Devletin "yıllık programında" ilk kez "İstanbul" ve "deprem" konusuna girildi. Sayfa 83: "...... İstanbul'un sismik risklerinin aşılması..." Sayfa 150: "...... İstanbul'daki hastane binalarının güçlendirilmesi.
Afetler ve özellikle de deprem konusunda "bir başka ilk" daha var. Ankara'da, "klasik bürokratik yapı" dışında bir kamu örgütlenmesi: "TC... Başbakanlık... Proje Uygulama Birimi." Bu birimin başında bir "eski müsteşar" oturuyor: Murat Sungur Bursa.
Bu birim "dünü inceledi. "Yarın" hakkında politikalar belirledi. "Genelde" bütün Türkiye için. Özel'de ise "sadece İstanbul için."
Başbakanlık Proje Uygulama Birimi "raporunu" yazdı. Başbakanlığa (Müsteşar Prof. Dr. Ömer Dinçer) brifing verildi. İstanbul Valisi ile Büyükşehir Belediye Başkanlarına da. Ve bir de Devlet Planlama Teşkilatı'na.
Murat Sungur Bursa ile gazetede buluştuk. Tabloları, haritaları masaya serdik. Ve uzun uzun "depremi... İstanbul'u" konuştuk.
|