Başbakan Erdoğan ile Putin görüşmesinde, Rus gazının Tuz Gölü altındaki tesiste depolanması konusu gündeme geldi.
BaşbakanTayyip Erdoğan 500 işadamı ve 4 bakan ile geldiği Rusya'da, iki ülke arasındaki ekonomik alanda yeni işbirliği olanaklarının temellerini attı. İşadamlarını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e takdim eden Başbakan Erdoğan, işadamlarının sorunlarını muhataplarına tek tek iletmelerine olanak sağladı. İki ülkenin bakanları ve teknik heyetleri arasında yürütülen müzakerelerde de yeni projeler konusunda ilerleme kaydedildi. Erdoğan'ın, Rusya gezisinde öne çıkan ticari başlıklar şunlar:
ENERJİ: Görüşmelerde, Türkiye üzerinden Avrupa'ya doğalgaz iletilmesi ve doğalgazın Türkiye'de depolanması, Türkiye'de likit doğalgaz gaz depolama tesisi kurulması, Rusya'da üretilen hammaddenin Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması konularında mesafe kat edildi. Tuzgölü'nün altında 5-6 milyar metreküp kapasiteli sıvılaştırılmış doğalgaz depolama tesisinin kurulması konusunun proje aşamasına getirilmesi için iki ülkenin teknik heyetlerinin çalışması kararlaştırıldı. Putin, Türkiye'de elektriküretimi ve dağıtımında Rus şirketlerinin aktif olarak rol almak istediklerini söyledi. Putin, ayrıca, yalnızca boru hatlarının değil, Rusya ile Türkiye arasında demiryolu ulaşımının etkinleştirilmesi ve Karadeniz havzasındaki işbirliğinin daha aktif hale getirilmesi önerisini dile getirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler SABAH'a yaptığı açıklamada, özellikle yeni projelerin hayata geçirilmesiyle ilgilendiklerini, Mavi Akım'ı güneye indirmeyi planladıklarını söyledi. Bakan Güler, Samsun- Ceyhan Petrol Boru hattı konusunda öncelikli olarak bir rafineri kurulması gerektiğini ifade etti.
TİCARET HACMİ: 10-11 milyar dolar seviyesinde seyreden ticaret hacminin 2005 sonunda 15 milyar dolara, 2007 yılı sonunda da 25 milyar dolara çıkarılması kararı alındı. Hem yatırımların, hem de malların dolaşımı önündeki engellerin kaldırılması için adım atılması benimsendi.