| |
|
|
Latife Hanım tarih oldu mu?
Ocak ayının "sıcak gündemi" malum: CHP kurultayı. Şubat gündemi de belli sayılır: Latife Hanım'ın mektupları. Ve hatıra defterleri. Marta ise "Allah kerim." Gündemsiz kalacak değiliz ya.
MAHREMİYET... Prof. Dr. Ergün Aybars'ı iyi tanırız. İzmir 9 Eylül Üniversitesi, Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Enstitüsü Müdürü. - Hocam Latife Hanım? - Çok duygusal... Hırçın tabiatlı... Atatürk'le yaşanan çok özel bir ilişki. - Özel yaşamın kapağının aralanmasına ne diyorsunuz? - Karşı değilim... Rahatsız olmam... Ama yine de herkesin yaşamında mahrem kalması gereken şeyler bulunabilir.
SANSÜR MÜ? - Sayın Profesör... Yani? - Açıklanmadan önce Latife Hanım'ın mektuplarının çok ciddi gözden geçirilmesini öneririm. - Bunun adı sansür. - Hayır... Eğer bugün insanları rahatsız edecek bir şey varsa, açıklanmamalı.
TARİH NEDİR? "Bugün için rahatsızlık..." Bunun "ölçüsü" nedir? Prof. Aybars: - Bir olay canlılığını hâlâ koruyorsa, kabuk kalkınca yara hâlâ kanıyorsa, bu olay henüz tarih olmamıştır... Olay, güncel boyutunu kaybederse, rahatça incelenir.
POLEMİK - Hocam, bu hassasiyet niye? - Sadece Atatürk değil, Atatürkçülük de söz konusu... Polemik yapılabilir. - Size sansürcü denilecek. - Gocunmam... İnandığım bu... Doğru bu.
İNGİLİZ ÖRNEĞİ Prof. Ergün Aybars: - İngiliz gizli belgelerinin bir kısmı açıklandı... Ama İngilizler Şeyh Sait ayaklanması (1925) ve Dersim isyanı (1937) ile ilgili gizli belgelerini açıklamıyorlar... Neden? - İki olayda da parmakları var da ondan. - Evet... Ve bu iki olay da hâlâ canlılığını koruyor... İngilizler de bunların belgelerini hâlâ gizliyor.
HASSASİYET Latife Hanım'ın mektupları konusunda, ünlü Hoca'yı "aşırı bir hassasiyetin" içinde gördük. - Yanılıyor muyuz Prof. Aybars? - Doğru... Hassasım... Zira bazı hususlar çok önemli. - Örneğin? - Avrupa'da rejimini hâlâ tartışan tek ülke Türkiye... Yani bölünme konusu... Ve laik Cumhuriyet'i yıkma hevesleri... Mektuplardan ziyade Latife Hanım'ın hatıra defterleri var... Duygusal olarak, iyi niyetle yazdığı bazı şeyler olabilir ve bunlar kötüye kullanılabilir.
|