|
|
|
|
|
|
'Yıkım savaştan beter'
Güney Asya'daki deprem felaketinde ölü sayısı 145 bin 765'e ulaştı. '1 milyonu aşkın çocuk tehlikede' uyarısı yapan UNICEF, hastalıklar ve çocuk istismarına karşı uluslararası kamuoyuna yardım çağrısında bulundu..
Güney Asya'daki felaket bölgelerinde temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Banda Aceh'e geldi.
'BÖYLE BİR ŞEY İLK DEFA GÖRÜYORUM'
Ayrılıkçılarla hükümete bağlı kuvvetler arasında yıllar boyunca çatışmalara sahne olan ve yabancı kuruluşların girmesine uzun süre izin verilmeyen Aceh'teki yıkımı doğrudan görme olanağı bulan Powell, Sumatra'daki yıkımın savaştan beter olduğunu söyledi.
Sumatra'nın kuzeyindeki köyleri gezen Powell, ''Daha önce savaşta bulundum. Kasırgalar ve hortumlar gördüm. Böyle bir şeyi ilk defa görüyorum'' dedi.
Gezdiği sahil şeridinde ne bir ağaç ne de bir yapı gören Powell, dalgaların ardında bıraktığı yıkıma kendi gözleriyle şahit olduğunu belirtti.
Powell'ın yarın, Endonezya'nın başkenti Cakarta'da düzenlenecek, birçok ülke ve kuruluşun üst düzey yetkililerinin bir araya geleceği yardım konferansına katılması bekleniyor.
Güney Asya'daki deprem felaketinde ölü sayısı 145 bin 765'e ulaştı. '1 milyoru aşkın çocuk tehlikede' uyarısı yapan UNICEF, hastalıklar ve çocuk istismarına karşı uluslararası kamuoyuna yardım çağrısında bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Powell: 'Yıkım savaştan beter' dedi.
ÖLÜ SAYISI ARTIYOR
Güney Asya felaketinde ölü sayısı 145 bin 765'e ulaştı. Deprem ve tsunaminin vurduğu ülkeler ile bu ülkelerde duyurulan can kaybı sayısına ilişkin son rakamlar şöyle:
Bangladeş : 2 Doğu Afrika (Kenya, Seyşel Adaları, Somali, Tanzanya ve Madagaskar) : 187 Hindistan : 15 bin 694 Endonezya : 94 bin 200 Malezya : 68 Maldiv Adaları: 82 Myanmar : 90 Sri Lanka : 30 bin 196 Tayland : 5 bin 246
Çeşitli ülkelerin hükümet ve sağlık yetkilileri, 26 Aralık'ta meydana gelen felakette toplam ölü sayısının 145 bin 765'e ulaştığını açıklarken, Endonezya Sağlık Bakanlığı, yalnızca bu ülkedeki can kaybının 100 bini aşabileceğini belirtiyor.
ÇOCUKLAR TEHLİKEDE
BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Başkanı Carol Bellamy, depremden etkilenen 1 milyondan fazla çocuğa yönelik yardım faaliyetlerinden yeterince tatmin edici bulmadığını söyleyerek, bu konuda acil önlemler alınması çağrısında bulundu ve bu önlemleri dört başlıkta sıraladı:
''Temiz su, yeterli hijyen koşullarının yaratılması, temel gıda maddelerinin ve düzenli tıbbi bakımın sağlanması; ailelerinden ayrı düşmüş çocukların ailelerine kavuşturulması, ailelerini kaybetmiş çocukların ise yakın akrabalarıyla bağlantılarının sağlanması; çocukların sömürü ve istismara karşı korunması; mümkün olduğunca çabuk bir şekilde çocukların okullarına başlamasını sağlayarak felaketten dolayı yaşadıkları travmanın üstesinden gelmelerine yardımcı olunması.'' İlk yaptıkları tahminlerde tsunami felaketinde hayatını kaybedenlerin üçte birinin çocuk olduğunu söylediklerini hatırlatan Bellamy, ancak hayatta kalmayı başaranlar arasında çocukların oranının çok küçük olmasının tahminlerden daha fazla çocuğun öldüğü anlamına geldiğini söyledi.
SALGIN HASTALIKLARA KARŞI ZAMANLA YARIŞ
Felaketin vurduğu ülkelere yaptığı beş günlük ziyaretten sonra Cakarta'ya ulaşan Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Güney Koreli Başkanı Li Jong-vook ise bölgedeki en acil sağlık ihtiyacının başta sağlıksız sudan kaynaklanan ishalli hastalıklar, dizanteri ve tifo olmak üzere bulaşıcı hastalıkların patlak vermesini önlemek olduğuna dikkat çekti.
İki buçuk yıldır DSÖ Başkanı olan Li Jong-vook, bunun için de felaket bölgesine mümkün olan en fazla miktarda temiz su temin edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Bölgede bir salgın hastalığın patlak vermemesi için zamana karşı yarışıldığını ifade eden DSÖ Başkanı, ''Hasar gören su ve kanalizasyon şebekeleri yüzünden milyonlarca insan ciddi bir salgın hastalık tehdidi altında bulunuyor'' dedi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|