|
|
|
|
|
|
Ölü sayısı 123 bin
Güney Asya'daki 9 büyüklüğündeki deprem ve tsunami felaketinde ölü sayısı 123 bin 181 bine yükseldi. UNICEF 1 milyon çocuğun yardıma ihtiyacı olduğunu açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü, 5 milyon kişinin evsiz kaldığı tahmininde bulundu.
Endonezya'nın Sumatra adası açıklarında meydana gelen 9.0 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen dev dalgalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 123 bin 181'e yükseldi.
Zarar gören ülkeler ve ölü sayıları şu şekilde:
Bangladeş: 2 Doğu Afrika: 136 Hindistan: 13 bin 268 Endonezya: 79 bin 940 Malezya: 64 Maldivler: 67 Myanmar: 36 Sri Lanka: 27 bin 268 Tayland: 2 bin 400
Dünya Sağlık Örgütü'nün kriz ekibinin başkanı David Naborro, bölgede 5 milyon kişinin gerekli yaşam koşullarına sahip olmadığını dile getirerek, birçok kasaba ve köyün çamurla kaplandığı kaydetti.
UNICEF: 1 MİLYON ÇOCUK İÇİN YARDIMA İHTİYACI VAR
BM Çocuk Fonu (UNICEF) yetkilileri ise bu sayının daha da aşabileceğini belirterek, ülkede yaklaşık 1 milyon çocuğun yardıma ihtiyacı bulunduğunu kaydetti.
KİRLİ SU YAŞAMI TEHDİT EDİYOR
Güney Asya'yı vuran deprem ve ardından gelen tsunami felaketinden sonra bölgede salgın hastalıkların ortaya çıkmasını önlemeye çalışanyetkililer, genelde sanılanın aksine, asıl tehlikeyi çürümüş cesetlerin değil, kirli suların oluşturduğunu belirtiyor.
Kolera, sıtma ve dang humması gibi ölümcül hastalıkların yayılmasında önde gelen risk unsurunun, lağım pisliği bulaşmış sular olduğuna dikkat çekiliyor. Yardım kuruluşları özellikle felaket bölgelerine temiz içme suyu ulaştırmaya çalışıyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Yeni Delhi'deki bölge sözcüsü, cesetlerin yol açacağı bir salgın tehdidi bulunmadığını söyledi. DSÖ, hastalık taşıyan çoğu unsurun ölümden sonra vücutta uzun süre yaşamadığını belirtti.
Örgüt, ellerindeki son verilere göre yaklaşık 90 bin olan ölü sayısının, felekat bölgelerinde salgın hastalıkların ortaya çıkması durumunda ikiye katlanabileceğini vurguladı.
Örgüt sözcüsü, ''Kirli suların yol açtığı hastalıklardan ölümleri engellemek için bölge insanına zamanında temiz içme suyu ulaştırmayı başaramazsak, çok, çok, çok insanın ölebileceğini söyleyebilirim'' dedi.
Bu arada, çürümüş cesetlerin hayatta kalanlar için az da olsa yine detehdit oluşturduğu, yardım çalışanlarının tüberküloz, hepatit, HIV ve ishal, salmonella, tifo, kolera ve mide-bağırsak enfeksiyonları riskine karşı önlem aldıkları kaydedildi.
BM: 130 MİLYON DOLAR LAZIM
Birleşmiş Milletler (BM) Acil Yardım Koordinatörü Jan Egeland, deprem ve tsunami felaketinin vurduğu Güney Asya ülkelerine yardım için acilen 130 milyon dolara ihtiyaç olduğunu duyurdu.
Egeland, New York'taki BM merkez binasında düzenlediği basın toplantısında, koordinasyonun, yüz binlerce insanın hayatının kurtarılması için çok daha hayati önem taşıdığının altını çizdi.
''Hergün binlerce hayat kurtarıyoruz'' diyen Egeland, uluslararası toplumun şu ana kadar yaptığı cömert bağışlardan da övgüyle söz etti. Kirli içme suyuna bağlı olarak ortaya çıkması öngörülen çeşitli hastalıklara karşı hijyen ve su arıtma ekipmanı sağlama çabalarına atıfta bulunan Egeland, ''Şimdi en hayati olan şey koordinasyon. Çünkü tarihin en büyük yardım operasyonlarından birini gerçekleştiriyoruz'' dedi.
Güney Asya bölgesi için yürütülen yardımoperasyonunun maddi boyutunun 1998'de Orta Amerika'yı yerle bir eden Mitch Kasırgası sonrasında başlatılan yardım kampanyasını aşması bekleniyor.
Mitch Kasırgası sonrasında ilk altı ayı kapsamak üzere 155 milyon dolarlık bir acil yardım çağrısı yapılmış, daha sonra ise BM ve Dünya Bankası tarafından daha kapsamlı ve uzun dönemli bir yeniden yapılandırma faaliyetine girişilmişti.
Endonezya ve Sri Lanka'dan Somali'ye kadar uzanan felaket alanının büyüklüğüne dikkat çeken Egeland, ''Sanırım bu seferki yardım miktarı öncekilerden çok daha büyük olacak'' dedi.
BM İnsani Yardım İşleri Koordinasyon Ofisi tarafından açıklanan rakamlara göre, BM'nin bugüne kadar ki en büyük acil yardım çağrıları geçen yıl gerçekleşen savaş sonrasında Irak için yapıldı ve 1,6 milyar dolarlık bir meblağı buldu. İkincisi ise bir yıl önce İran'ın Bem kentini yerle bir eden depremden sonra yapıldı ve 350 milyon doları buldu.
Egeland, Güney Asya'yı yerle bir eden felaket sonrasında ise şu ana kadar 220 milyon dolarlık nakdi ve ayni bağışta bulunma sözü verildiğini, nakit vaadinin 130 milyon dolarlık acil yardım çağrısını da karşılayabileceğini ifade etti.
ANNAN'DAN YENİ BAĞIŞ KAMPANYASI
Bu arada, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın 6 Ocak tarihinde altı aylık bir süre için çok daha büyük bir bağış kampanyasını başlatacağı kaydedildi. UNICEF Başkanı Carol Bellamy de yaptığı açıklamada, temiz içme suyu sağlanması konusunda acilen geniş çaplı bir eyleme geçilmezse kirli suya bağlı olarak milyonlarca insanın hayatının ciddi riske gireceğini söyledi.
''Durgun su da en az azgın akan su kadar ölümcüldür'' diyen Bellamy, felaketin en fazla etkilediği ülkelerin nüfuslarının üçte birini oluşturan çocukların bu tür olası hastalıklardan en fazla etkilenecek kitleyi oluşturacağını söyledi.
Bellamy, ''Tüm yakınlarını yok eden korkunç dalgalara rağmen hayatta kalmayı başaran yüzbinlerce çocuk, kirli içme suyu gibi basit bir sebepten dolayı ciddi şekilde hasta olma riski ile karşı karşıya'' dedi.
Uluslararası Felaketleri Azaltma Stratejisi Direktörü Salvano Briceno ise yaptığı açıklamada, tıpkı Pasifik Okyanusu'nda hali hazırda var olan erken uyarı sistemi gibi bir sistemin Hint Okyanusu'na da kurulması için acilen harekete geçme çağrısı yaptı.
Briceno, böyle bir uyarı sisteminin tsunami vurmadan önce tehdit altındaki bölgelerin boşaltılmasına imkan tanıyacağını kaydetti. Bugüne kadar bunun yapılmaması için bir sebebin bulunmadığını da belirten Briceno, ''Güney ve Güneydoğu Asya'daki bütün kıyı ülkelerinin bir yıl içerisinde temel ama etkili bir tsunami uyarı sistemi kurmuş olduklarını görmek istiyorum'' dedi.
Bu konuda BM kuruluşları, teknik kuruluşlar ve felaketten etkilenen ülkelerle temasa geçtiklerini söyleyen Briceno, böyle bir sistemin kurulması için güçlü bir bilgi, teknoloji ve işbirliği zemini bulunduğunu da ifade etti.
|
|
|
|
|
|
|
|
|