Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı SSK'nın durumunu şöyle özetliyor: Bugün 'kapatıyoruz' desek ve tüm yükümlülükleri üstlensek 7 kentrilyon gerekiyor.
Sağlık ve emeklilikte yeni dönem başlatma iddiası ile ortaya atılan tasarıların baş mimarı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Tuncay Teksöz de gelecek için en çok genç nüfusa güveniyor. Teksöz Türkiye'nin önünde 20-25 yıl gibi bir fırsat penceresi olduğunu dile getirerek, "Bu dönemde çalışan sayısının artacağını, kademeli geçiş nedeniyle emekli sayısının azalacağını tahmin ediyoruz" diyor. Türkiye'nin sosyal güvenlik sistemindeki açığı kapatmak için kaybedecek zamanı olmadığını da anlatan Teksöz, konu ile ilgili çarpıcı bir açıklama da yapıyor. Teksöz, "Eğer şu anda SSK'yı kapatsak ve kurum tüm yükümlülüklerini yerine getirmek zorunda olsa, SSK'nın yükümlülüklerinin bugünkü değeri 7 kentrilyon düzeyinde" diye tam 18 sıfırlı bir rakam telaffuz ediyor. Yani neredeyse 2003 yılında 354 katrilyon lira olarak açıklanan gayri safi milli hasılamızın 20 katı bir rakam, dolarla ifade edildiğinde 5 trilyon dolar gibi inanılmaz bir rakam ortaya çıkıyor. Teksöz, SSK, Bağ-kur ve Emekli Sandığı'na son 10 yıldır aktarılan kaynakların da toplam iç borç stokunun üzerinde olduğunu işaret ederek, "Eğer son 10 yılda sisteme aktarılan açığı Hazine borçlanma faizleriyle güncelleştirirsek 345 katrilyon ediyor. 2003 sonu itibariyle toplam iç borç stokumuz ise 194 katrilyon lira. Bu da olayın ciddiyetini anlatıyor. Oysa emeklilik sisteminin amacı yoksullukla mücadele. Ancak bu amaçtan çok uzaklaşılmış durumda" diyor.
KREDİ KARTI İLE PRİM YATACAK Bugün alınan önlemlerin etkisinin 25-30 yıl sonra ortaya çıkacağını dile getiren Teksöz, "Emeklilik programı için bu süre de çok uzak, çok uzun bir süre değildir" değerlendirmesinde bulunuyor. Sistemdeki açıkların 2045 yılına kadar devam edeceğini anlatan Teksöz sözlerine şöyle devam ediyor: "2045 yılına kadar bir açık olacağını tahmin ediyoruz. Ama mutlaka azalma trendine girecek. Emeklilik diyoruz ama bunun adı aslında yaşlılık aylığı. Oysa Türkiye'de SSK emeklilerinin yüzde 60'ı, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerinin yüzde 80'ini 60 yaşın altında. Bizde emekli olanların büyük kısmı çalıştıkları dönemden daha fazla emekli maaşı alıyorlar. Bu 37 yıla kadar çıkıyor. Emeklilerimizin yaklaşık 2.5 milyonu halen başka bir işte çalışıyor. Bu sırada iş ortamının dengesi de bozuluyor. Çünkü işveren daha tecrübeli ve daha az maliyetli bu insanları tercih ediyor. Bu Oysa 1950'de yasa çıktığında 60 yaş sınırı konulsaydı bugün emeklilik fonlarında tahayyül bile edilemeyecek bir kaynak birikmişti." Yeni dönemde prim ödeme sisteminin yaygınlaştırılacağını ve kolaylaştırılacağını anlatan Teksöz, telefonla, kredi kartı ile prim borçlarının ödenir hale geleceğini kaydetti. Teksöz, "Prim yatırma işleminin kolaylaştırıyoruz. Her şeyi kredi kartı ile ödeyebiliyorsak neden primlerimizi de ödemeyelim ki" diyor.
İç borç stokundan fazla kaynak aktarıldı Sistemin son 10 yıllık açağı faizde değerlendirilseydi ne olurdu? 2003 (Katrilyon TL) SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın 1994-2003 arası açıklarının Hazine borçlanma faizleriyle güncellenmiş değeri 345.2 Toplam iç borç stoku 194.4 Toplam konsolide borç stoku 282.9 GSMH (2003) 354.6