kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Evlat edinmek İslam dinine aykırıdır, tehlikeleri vardır
Evlat edinmek İslam dinine aykırıdır, tehlikeleri vardır
Alacağım tepkiye razıyım
Benimle ilgili bitirme tezleri hazırlıyorlar

Woody Allen da evlat edindiği kızıyla evlenmişti

Yazar Ahmed Günbay Yıldız son kitabıyla çok tartışma yaratacak.

Bugüne dek romanları 38 baskıya kadar ulaşan yazar Ahmed Yıldız, "Yürekte Büyümek" kitabında evlatlık konusunu ele alıyor. Yıldız, evlat edinmenin İslam'a aykırı olduğunu iddia ediyor ve ekliyor: "Babayla evlatlık kıza nikah düşer."


Evlat edinmek İslam dinine aykırıdır, tehlikeleri vardır

İslami kesimin yakından tanıdığı, kitapları onlarca baskı yapan yazar Ahmed Günbay Yıldız romanlarıyla toplumun ahlak yapısını güçlendirmeyi hedefliyor. Son kitabı "Yürekte Büyümek"te evlatlık konusuna değinen Yıldız'a göre, anne ölürse babayla evlatlık kız arasına nikah düşüyor.

Yazdığı her roman en az 8 baskı yapıyor. Türkiye'de en çok okunan yazarlar arasında yeralan Ahmed Günbay Yıldız, son kitabı "Yürekte Büyümek"te bu kez evlatlık konusunu ele alıyor. Birkaç yıl önce The Sun, LeMonde ve Der Spiegel gibi dünyaca ünlü yayın organlarının "Türkiye'nin en çok okunan yazarlarından biri" olarak hakkında haberlere yer verdiği Yıldız, sözleriyle büyük tartışma yaratacak gibi...

* Hemen hemen bütün romanlarınızda çok temiz, idealize insanları anlatıyorsunuz. Artık böyle insanlara rastlamak zor. Sizin çevreniz bu kadar ideal insanlarla mı dolu? Ben toplumun içerisinde, yani halkın arasında yaşayan bir insanım. Çok gezip, çok araştırıyor ve insanları dinliyorum. Eserlerim de galiba öyle ortaya çıkıyor. Bozuk şeyleri anlattıkça toplumun bozulacağı kanaatindeyim. Erdemli insanları gündeme getirip, öyle kahramanlar ortaya koyarsanız, onlardan esinlenerek düzelmelerin olacağı düşüncesindeyim.

* Kitaplarınız gençler tarafından da çok okunuyor. Anlattıklarınızdan etkilenip değişenler olduğunu düşünüyor musunuz? Yüzlerce mektup alıyorum, müspete doğru gidiş var tabii. Ben insanlar arasında fikir ayrılıklarına saygıyla bakan birisiyim. Yani ben bu şekilde düşünüyorum, siz de öyle düşüneceksiniz dayatmasına çok karşıyım. Onun için her insan benim için mukaddestir. Ayırım yapmadığım için herkes kitabın bir yerinde kendisini buluyor.

'SEFİLLER' DE DİNİ BİR KİTAP
* Peki, kitaplarınızı yazarken gençlere doğru yolu göstermek gibi bir endişe duyuyor musunuz? Elbette öyle bir endişe duyuyorum çünkü bütün yazarlar bir mesuliyet taşırlar. Kendilerini sorgulamak zorundadırlar. Yollardaki bütün işaretlerin söküldüğünü düşünün, bir şöför gece karanlığında arabasını nereye kadar götürebilir? O yollara işaretler dikilmek zorundadır. Bu bütün yazarlar için böyledir, sadece benim için değil.

* Türkiye'de en çok satan yazarlardan birisisiniz. Bunu neye bağlıyorsunuz? Üsluptaki şeffaflığa ve toplumu iyi araştırmaya bağlıyorum. Yabancı gazeteler ve dergiler de hakkımda yazdıkları yazılarda aynı kanaati ortaya koydular. "Türk gelenek ve göreneğini dünyaya taşıyan yazar" diye birkaç yazı okudum. Kendi toplumumuzu araştırıyorum, toplumumuzun kültür yapısını kitaplara yansıtıp dünya yelpazesine taşımaya çalışıyorum ben de.

* Sizin için "İslami düşüncenin romanını yazıyor" deniyor. Ne dersiniz? Ben bu zihniyet ayrılıklarına karşıyım. Nasıl ki bir yere siyaset girdiği zaman adalet oradan çıkar, edebiyata zihniyet farklılığı girerse de edebiyat küskün ve hüzünlü olur. Ben bunu yapmıyorum, yani zihniyet farklılığı yok bende. Örneğin Sefiller dünya klasikleri arasındadır ama Hıristiyan dininin tebliğ aracıdır. Bizim toplumumuzda bunun farkına varan kimse yok. Mesela Simyacı da öyledir. Ben o kadar din ağırlıklı bir kitap hiç okumadım. Sefiller ne kadar Hıristiyan romanı ise benimkiler de o kadar İslami anlayışı içinde taşıyor. Her yazar toplumunun kültür ve inancını taşır. Bunlar bir malzemedir, inancı dışarıda bırakamazsınız. İnsanın yaşadığı hiçbir şeyi bir tarafa bırakamazsınız. Bıraktığınız zaman romanınızın bir tarafı eksik kalır. Ben İslamcı yazar değil, ahlaki kurallara daha önem veren bir yazar konumunda olduğumu zannediyorum.

* "Yürekte Büyümek" adlı son kitabınızda evlat edinmeyi ele alıyorsunuz. İnsanların kendilerini düşündükleri için evlatlık aldıklarını ve evlat edinmenin İslam dinine aykırı olduğunu söylüyorsunuz.... Evlat edinmenin nesi sakıncalı? İlk önce şunu söyleyeyim; ben o romanı birilerini incitmek için yazmadım. Ama bizim inancımızda, ben inananlar için söylüyorum, Ashap Suresi'nin 4, 5 ve 37. ayetlerinde evlatlığın kaldırıldığı kesinlikle ifade edilmiştir. Şöyle ki; evlat alan aile çocuğu nüfus kağıtlarına geçirip, soy isimlerini veriyorlar. Çocuğun anne-babası yaşıyor ve bu çocuk öz anne-babası olarak, yuvasında büyüdüğü kişileri tanıyor. Bir çocuğun öz anne ve babasını tanıma hakkı elinden alınamaz. Bir çocuk alınıp yetiştirilebilir ama nüfusu alınamaz. Çocuk bu durumu sonradan öğrenirse vahim sonuçları olur. Siz hiç durumunu öğrenmeyen bir evlatlık duydunuz mu? Bu büyük bir yıkım olur çocuk için. Bu yıkımı yaşamaması için daha önceden anne- babasının kendileri olmadığını söyleyebilirler.

Eylem Bilgiç

DİĞER RÖPORTAJ HABERLERİ
 Bütün entelektüellerin içi çürümüş
 Yağmur çamur hikaye Phaeaton gerçekten şahane
 Gazanfer Bilge 81 yaşında bir delikanlı
 Habercilik değişti çünkü Türkiye değişti
 Öğrenciler gözlüklerimi çok havalı buluyor
 Türkiye ikinci vatanım
 Asıl mücadele şimdi
 Filistin'in Mandela'sı doğuyor
 İşte Aktuna'nın gençlik formülü
 Türkiye'de perdelerimizi kapatmak zorundayız
 Hayatıma girecek kadın güzel ve temiz olmalı
 Her sabah güne Demirel ailesi ile başlıyorum
 Gömlek değiştiren adam
 Karımı kıskandım ben de kanser oldum
 Tutku benim pusulam
 Biricik'le ne zaman mutlu görünsek nazara geliyoruz
 En çok saçlarımı taramayı özledim
 Gelenekçiyim, turşumu hala kendim kuruyorum
 Onlar İçin Hiçbir Şey Aynı Kalmadı
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
  » Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
İstanbul'da 4 farklı ses yankılanıyor
İstanbul'da 4 farklı ses yankılanıyor
"Akdeniz Sesleri" adlı projede Moda, Arnavutköy, Gaziosmanpaşa ve...
Toplum gönüllüleri 2 yaşında
Toplum gönüllüleri 2 yaşında
Sosyal sorumluluk projeleri üreten Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG),...
Tereyağ yemeklerde mucizeler yaratabilir
Yağların en soylusu kabul edilen tereyağ sütün de özüdür. Zenginliğin...
Büyükada'nın tatları sofraları şenlendirdi
Selin Kutucular, Büyükadalı ailesinin öyküsünü ve...
Kaynanalar seçer
İster görücü usulü ister tanışarak olsun, eş seçiminde kaynananın ağırlığı...
Yirmi yılda 17 bin yeni uçak
Airbus'ın yaptığı pazar araştırmasına göre 2023 yılına kadar havayollarına 17...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.