|
|
Gül: Kıbrıs'ı uzlaşmayla çözeceğiz
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Kıbrıs konusunu uzlaşma ile çözeceklerini belirterek, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'la görüştüklerini ve 'daha aktif rol almasını' istediklerini söyledi..
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Kıbrıs konusunu uzlaşma ile çözeceklerini söyledi.
Gül, TBMM'de, Dışişleri Komisyonu, AB Uyum Komisyonu, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ile uluslararası komisyon başkan ve üyelerine AB konusunda brifing verdi. Brifing, Gül'ün kısa sunuş konuşmasının ardından basına kapalı olarak gerçekleştirildi.
Alınan bilgiye göre, 17 Aralık'ta alınan kararla ilgili olarak bilgi veren Gül'ün ardından, AB Genel Sekreteri Murat Sungar ile Dışişleri bürokratları da milletvekillerini bilgilendirdi.
CHP'li bir milletvekilinin, Kıbrıs ve derogasyonlar konusundaki ifadeleri gerekçe göstererek, ''alınan sonucun başarılı olmadığı'' değerlendirmesinin ardından ''Bırakıp gelinebilir miydi?'' sorusu üzerine Gül'ün, ''Ancak bu kadarını yapabildik. Zaman zaman masayı terk etme noktasına geldik. Masadan kalkıp, bırakıp gelseydik daha büyük kalabalıklar, 50-100 bin kişi bizi karşılardı. Daha çok kahraman olurduk. Ama Türkiye'nin çıkarları açısından bu, doğru bir tavır olmazdı'' dediği bildirildi.
Gül'ün, ''16 Aralık akşamı Kıbrıs konusunda KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile görüşüp görüşmedikleri'' sorusuna, ''Hayır o akşam görüşmedik. Daha sonra bilgi verdik. Ayrıca, Brüksel'e gitmeden önce kendisiyle görüşmüştük'' karşılığını verdiği ifade edildi.
Kıbrıs konusunu uzlaşma ile çözeceklerini, bunun için gayret göstereceklerini belirten Gül, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile telefonla görüştüklerini ve bu süreçte ''daha aktif rol almasını'' istediklerini bildirdi.
Gül, bu süreçte herkesin elinden gelen gayreti göstereceğini vurguladı. Karar metninde Kıbrıs konusundaki ifadelerle ilgili olarak da Gül'ün, ''Bu, Rum kesimini tanıma değildir. Zaten AB Dönem Başkanı da bunu ifade etti'' dediği belirtildi.
Ortaya çıkan karar metninin müzakereler sonucu oluştuğunu kaydeden Gül, kalıcı kısıtlamaların olup olmadığı sorusuna, ''Biz buna (gerektiğinde) ifadesini koydurduk'' karşılığını verdi.
TÜRKİYE YENİ STATÜ KAZANDI
Türkiye'nin AB'den müzakere tarihi almasıyla birlikte yeni bir statü kazanan ülke olduğuna işaret eden Gül, "Bundan sonraki süreçte hükümetler arası görüşmeler yapacağız. Türkiye'nin müzakere sürevi uzun ama başarılı olacaktır. Müzakerelere başlayan bir ülke olarak Türkiye yeni bir statü kazanmıştır. Avrupa Kalkınma Bankası'ndaki kotalardan, imkanlardan tutun da Türkiye'nin resmi dil olarak kurumlara girmesine kadar tamamen yeni bir statö kazanmıştır" diye konuştu.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye'nin topyekün trasformasyon yaşayacağını belirterek, "Kurallar, standartlar değişecek. Müzakere süreci değişikliğin süreci olacaktır. Bu süreçten sonra umuyoruzki Türkiye başarılı olacaktır" dedi.
AB İLE İLGİLİ KURUMLAR ARTIRILACAK
Uyum çalışmaları için hala sekiz olan alt komitelerin sayısının da arttırılacağı açıklandı. Yetkililer, zaman kaybetmemek amacıyla, komiteler tarafından yapılacak tarama toplantılarının da hızlanacağını belirtti.
Komitelerin, Türkiye'deki kurumların AB'ye uyumu çerçevesinde yürüteceği tespit çalışmalarının 'tarama' toplantıları olduğunu hatırlatan yetkililer, bu toplantılar sonucunda, Türkiye'nin, AB'ye uyum açısından eksikliklerinin ayrıntılı şekilde belirleneceğini belirtti. Yetkililer, ortaya çıkacak ihtiyaç doğrultusunda AB ile ilgili kurum sayısının da artacağını ifade etti. Uyum çalışmalarında ağırlıklı olarak, sivil toplum kuruluşlarının,üniversitelerin ve medyanın aktif olarak katılımı sağlanacak.
|