Simitteki yüzde 18 KDV, yüzde 8'e iniyor. Ancak simit üreticileri, "Zaten zam yapmamıştık, bozuk para bulunmaz" diyerek indirim ışığını yakmıyor.
Dar gelirlilerin gözdesi "simit" te KDV oranı yüzde 18'den 8'e düştü, ancak yüzde 10'luk bu düşüş fiyatlara yansımayacak gibi görünüyor. Halen piyasada 300,400, 500 bin liradan satılan simitte KDV indirimi ile birlikte bir fiyat indirimi de beklenmiyor. Bu da yüzde 10'luk düşüş ile birlikte devletin vergi olarak almaktan vazgeçtiği 40-50 bin liranın adresinin vatandaş değil, üretici ve satıcılar olacağını gösteriyor. Oysa yeni uygulama ile fırınlarda satılan 300 bin liralık simitin fiyatının 266, sokakta 400 bin liradan satılan simitin 355, simitevleri gibi yerlerde 500 bin liradan satılan simit fiyatının ise 443 lira olması gerekiyor.
İNDİRİM OLMAZ KDV indiriminin fiyatlara yansımıyacak olmasının gerekçesi ise çok değişik. Sektör temsilcilerinden bazıları, "Zaten 16 aydır zam yapmadık, bu indirim sadece zam yapma süresini uzatır" derken, bazıları da "piyasada 40-50 bin lira bulmak zor, para üstü sorun olur" görüşünde. Konu ile ilgili fikrini sorduğumuz Türkiye Fırıncılar Konfederasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, "Yaklaşık 16 aydır ne ekmekte ne simitte fiyat artışı olmadı. KDV nedeniyle ortaya çıkan fark zammın biraz daha geç yapılmasını sağlayabilir. Ancak biz üyelerimize fiyatlara yansıtın çağrısında bulunacağız" diyor. İstanbul Ticaret Odası üyelerinden Fırıncı Mızrak Biber ise KDV ile gündeme gelen indirimin 40-50 bin lira gibi bir rakam olduğuna dikkat çekerek, "Para üstü sıkıntı olacaktır. Ben yüzde 10'luk KDV indiriminin simit fiyatlarında bir indirime neden olacağını sanmıyorum" görüşünde. İstanbul'un çeşitli semtlerinde hizmet veren Simit Sarayı'nın Genel Müdürü Mahmut Alper Tuğsuz ise uygulamanın yaklaşık 10 gün sonra başlayacağını ifade ederek şunları söylüyor: "Uygulama başlayınca ne olur bilmiyorum. Maliyet hesabını yapıp duruma bakacağız."