|
|
İrmikli baklava
Şurup için tozşeker ve suyu karıştırarak ısıtın. Kısık ateşte 10 dakika kaynatın. Limonu ilave edip soğutun. İrmiğe su ve sütü katıp karıştırıp bir gece dinlendirin. Kabaran irmiğe, iki çorba kaşığı tereyağı, yumurta ve unu azar azar katın, ele yapışmayacak bir hamur oluncaya kadar iyice yoğurun. Hamuru unlu düz bir yüzeyde 10 eşit parçaya bölün. Hamurların üzerine hafif nemli mutfak tülbenti örterek 30 dakika dinlendirin. Hamurları 15 cm. çapında açın. Üzerlerine fırça ile yağ sürün, beşini üst üste koyup 35-40 cm. çapında açın ve yağlanmış fırın tepsisine yayın. Üzerine ceviz serpin, kalan hamurları da aynı şekilde hazırlayıp cevizin üzerine yayın. Kenarlarını bastırarak kapatın. Keskin bir bıçakla sadece üstteki hamuru arzu ettiğiniz şekilde kesin. Kalan yağı iyice ısıtın ve hamurun üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar 45 dakika pişirin. Fırından çıkarıp üzerine soğuk şerbeti gezdirin ve en az 3-4 saat dinlendirin.
MALZEMELER (10 kişilik) * 3 su bardağı irmik * 2 su bardağı su (ılık) * 1 su bardağı süt (ılık) * 200 gr. tereyağı (eritilmiş) * 1 yumurta * 1,5 su bardağı un * 3,5 su bardağı ceviz * 500 gram kaymak
Şurup: * 3,5 su bardağı tozşeker * 3 su bardağı su * Yarım limon suyu
|