|
|
Yemeğin ana menüsü çiğ sebzeler
Yüzyıl Yaşamak İsteyenler Cemiyeti'nin kendi aralarında düzenlediği danslı ve yemekli toplantılardan biri Hayat Mecmuası'nın 28 Mart 1958 tarihli sayısında yayınlanmış. (Yandaki fotoğrafta yuvarlak içine alınan kişi Prof. Dr. Akısan) Fikret Arıt'ın bu toplantılara katılarak Hayat için hazırladığı yazının özeti şöyle: "Evvela havuç suyu ikram edildi. Sonra sofraya oturuldu.
Masanın üstü alışılmış ziyafet sofralarının tamamiyle aksine bir manzara arzediyordu: Hepsi çiğ olarak ıspanak, lahana, yeşil salata, yerelması, patates, kuru incir, kuru kayısı, bal, badem, portakal, elma, armut ve muz. Dernek Başkanı Akısan'a doktorlar 1946'da sirozdan öleceğini söylemişler. Midesinde gastrit varmış, ülsere gidiyormuş. Karaciğerde sikleroz varmış, siroza gidiyormuş. Astma varmış. Bağırsakları çok tembel, böbrekleri hastaymış. Kansızlık, tansiyon ve düşkünlükten mustaripmiş. Buna rağmen ümidini kesmemiş. İlaçlarla beraber sebze ve meyveye fazlayer vererek vücudun mukavemetini artırmış.
1952 yılında da Amerika'ya giderek dünyanın her tarafından 300 bin talebesi olan Dr. Walker'ın Arizona'daki, bir sağlık enstitüsü halinde idare edilmekte olan Kay-El-Bar Çiftliği'nde kalmış. Akısan bu günde on altı saat çalışan son derece enerjik adamın rejimini aynen tatbik ederek iyileşiyor. Rejim de şu: Sabah iki bardak çiğ sebze suyu, (eğer kış ise lahana, ıspanak, kereviz ve maydanoz). Yarım saat sonra bir bardak limonlu ve zeytinyağlı, rendelenmiş çiğsebze, çiğ patates, bal, badem, muz. Akşam 16.00-17.00 arasında portakal, elma, kuru üzüm, kuru incir, ceviz, şam fıstığı.''
BİR GÜNLÜK ÇİĞ REJİMİ Normal yemeklerden sonra hazım sorunu yaşanırken dernek üyelerinin toplantılarında ilerleyen saatlerde hiçbir şey yenmemiş gibi dans ediliyor (üstte). Üyeler bir günlük çiğ rejimde de şunları öneriyor: Açlık hissedildikçe havuç suyu, ceviz ve fındık içi, kuru incir ve üzüm, şam fıstığı. Akşamları: Suda bırakılmış kuru kayısı, dövülmüş badem içi ve bal. Yemeklerde: Sebze suyu, zeytinyağlı limonlu salata ve sebze, meyve.
|