|
|
Padişah sporu moda oldu
Sultanların form tutmak için kullandıkları kulplu gülle 'girya' sporuna ilham verdi.
Osmanlı İmparatorluğu'nda savaşa hazırlık dönemlerinde, şenliklerde sıkça kullanılan kulplu gülleyi andıran girya", şimdi fitness tutkunlarının yeni oyuncağı. Spor hocası Murat Şinikçi, "Bu aletle aynı adı taşıyan 'girya' sporu, hız, kuvvet, esneklik, denge sağlıyor" diyor. Üstelik 7'den 70'e herkes girya yapabiliyor.
Padişahların sporu 'girya'
Yüzyıllar önce Osmanlı padişahlarının form tutmak için kullandıkları kulplu gülleyi andıran girya, şimdilerde popüler sporlar arasındaki yerini almaya hazırlanıyor.
Topkapı Sarayı'na yolunuz düştüyse, Osmanlı padişahlarının kullandığı demir zırhları, dev gibi kılıçları da görmüş ve içinizden "Bunu üç dört kişi zor kaldırır" diye geçirmişsinizdir. Bırakın yerinden kaldırmayı, savaş meydanlarında ellerindeki kılıçları nasıl oradan oraya salladıklarını hayal bile etmek zor değil mi? Ancak onlar savaşlardan arta kalan zamanlarda yan gelip yatmıyorlarmış elbette. İşte onların kondisyon sağlamak için en çok kullandıkları spor aletlerinin başında gelen girya, yıllar sonra Türkiye'deki spor salonlarına girdi. Bu eski ata sporumuzu geri getiren ise 24 yıldır savaş sanatları ile profesyonel olarak ilgilenen, yurtiçi ve yurtdışında çeşitli eğitimlerde bulunan Murat Şinikçi olmuş. Yaklaşık bir yıldır Enka Spor Kulübü'nde girya dersleri veren Şinikçi bu ilkel tasarımın, modern zamanların gelişmiş spor aletlerini geride bırakarak kuvvet, dayanıklılık, hız, esneklik, denge, koordinasyon, kardiovasküler (kalp dolaşım sistemi) ve akciğer solunum sistemi, tendon, ligaman ve eklem sağlığı için en kullanışlı araç haline geldiğini söylüyor.
10 DAKİKASI BİLE YETİYOR Yüzyıllar öncesinin ilk spor aletlerinden biri olan giryayı Tüm Orta Asya'da görmenin mümkün olduğunu söyleyen Murat Şinikçi, daha çok Rusya'da tanındığını ekliyor: "Osmanlı Devleti zamanında da savaşa hazırlık dönemlerinde, özellikle kılıç ve gürz kullanma çabalarında ve şenliklerde sıkça kullanılmış bir alet. 4. Murat bu konuda çok mimli bir adamdır. Onun hakkında çok ciddi hikayeler var. Kendisinin 200- 250 kiloluk gürzlerinden sözedilir. Antrenmanlarda 40 defa sol eliyle, 40 defa sağ eliyle çevirdiği anlatılır. Yeniçeriler de bunları kullanırmış. O dönemde bu tarz araçlar çok az. Ancak yapılan çalışmalar bu zamanın bütün bu spor çılgınlığının ötesinde çok daha etkiliymiş. Zaten girya ile yapılacak çalışmanın 10 dakikası fitnessdaki 1.5 saate bedel. Bu bilimsel çalışmalarla da kanıtlanmıştır. Çünkü başka hiçbir alet tek başına girya'nın yaptığı sonuçlara veremez. Üç ders pratikten sonra istediğiniz her yerde tek başınıza çalışabilirsiniz. Ağırlıkları 4-40 kilogram arasında değişir." Şinikçi giryayı 7'den 70'e, kadın-erkek herkesin rahatlıkla yapabileceğini ve fazla kilolardan kurtulmak için de ideal olduğunu söylüyor: "Yıkıcı diyetlere ve aerobiğe gerek duymadan girya ile kilolardan kurtulmak mümkün. Girya sahip olduğu gücü geliştirmek isteyenlerin yanı sıra, savaş sanatları ile ilgilenenler, özel kuvvet mensupları, profesyonel sporcular için de idealdir."
Neslihan Tunç
|