|
|
|
|
Londra bu Türk aşçıyı konuşuyor
Londra'da bir Türk restoranı gurmelerin gözdesi. İştar'ın renkli siması Hüseyin Özgün, Katar Emiri'nin eski baş aşçısı.
Londra'nın merkezindeki Baker Street İstasyonu yakınında açılan İştar restoran, turizmci iki Türk ortağın ocakbaşı geleneği ile saray mutfağını harmanlayarak yarattıkları yeni bir üslubun da başlangıcı oldu. İştar Restoran Türk mutfağından kaybolmaya yüz tutmuş meyveli kuzudan, pastırmalı lokmaya varan birçok eski yemeği mönüsüne ekleyince Londra gurmeleri ve Londra'nın ünlü yemek dergilerinde birbiri ardı sıra yer almaya başladı. İştar'ın oldukça renkli bir kişiliğe sahip aşçısı Antakyalı Hüseyin Özgün, Katar Emiri Şeyh Hamid'in eski aşçısı. Memleketi Hatay'da aile mesleği olan lokantacılıkta on yaşından itibaren çalışmaya başlayan Özgün, asıl eğitimini Hatay'ın mutfağı dillere destan Harbiye beldesinin mutfağını öğrenerek almaya başlamış. Prens'in eski aşçısına göre Hatay'da tamamen kendine özgü bir mutfağı olan Harbiye yemeklerini iyi pişirmeden aşçı ehliyeti almak mümkün değil.
KONUKLAR TRANSFER TEKLİF ETTİ Hatay'da aşçılık hünerleri hızla yayılan aşçı 1988'de Antalya Kemer'de çalışmaya başlamış ve Katarlı zengin bir ailenin yaptığı yemekleri beğenmesi üzerine onların evine özel aşçı olarak alınmış. Katar'da ailenin aşçılığını yapan HüseyinUsta eve gelip giden konuklar tarafından keşfedilince Katar'daki Doha Sheraton Otel'den cazip bir teklif almış. O zamanlar henüz Prens olan Katar Emiri Hamid'in oteldeki yemekler karşısında büyülenmesi üzerine de bir gecede saraya transfer olmuş. Ancak kimi zaman geleneklerdeki ayrılık ve yemek sunumundaki birbirini anlamama, Hüseyin'i birkaç kez uçurumun kıyısından çevirmiş.
'BU GÜNAHI NASIL İŞLEDİN?' Prens'in büyük bir davet için Hüseyin'e görkemli bir sunumla kuzu dolması sipariş etmesini Hüseyin tamamen yanlış anlayarak, devasa bir iç pilav tepsisinin üstüne oturttuğu kuzuyu canlı gibi restore ederek ağzına da bir parça ot koyunca, Prens Hamid dehşete kapılıp, Hüseyin'e "Böyle bir günahı nasıl işlediğini" sormuş. Dört yıl boyunca günde on altı saat aralıksız çalışan Hüseyin Usta Londra'da yemekle çok ilgili seçkin gurmelere yemek sunmanın, bir sarayın baş aşçısı olmaktan çok daha keyifli bir iş olduğunu belirtiyor. İştar, yemekleriyle olduğu kadar ustasının renkli maceraları ile de Londra'nın en çok konuşulan birkaç restoranından biri haline geliyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|