Avrupa'da don olunca bu yıl rakiplerimizin masasına da biz kiraz koyduk. Bahçede 2 Euro'ya satılan kirazdan 120 milyon dolar kazandık.
Türkiye köylerde yaşayan nüfusunun yüzde 40'ına yeni iş imkanları yaratmaya çalışıyor. Alternatif ürünler, doğrudan gelir destekleri, verimi yüksek tohumlar, yeni ihracat kapıları deneniyor. Üstelik bazı ürünlerde gerçekten de şaşırtıcı sonuçlar alınıyor. Bu ürünlerden biri de kiraz. Dört yılda ihracat miktarını yüzde 500'e yakın artırarak 23 milyon dolardan 120 milyon dolara çıkaran kiraz üreticileri, şimdi hazineye konmuş gibi sevinçli. İstatistik bilgilerinin geç açıklanması nedeniyle biz de bu haberi kiraz mevsiminden hayli uzak bir dönemde vermek zorunda kaldık. Ama yine de bilin istedik. Özellikle bu yıl Fransa, İtalya ve İspanya gibi rakip ülkelerde yaşanan don olayı Türkiye'ye yaradı. Kirazın kilosu 4 Euro'ya kadar çıktı. Yurtdışından gelen taleplere cevap vermekte zorlanan ihracatçı firmalar, acil olarak yeni kiraz bahçelerinin oluşturulması gerektiğinin altını çiziyor. Bu yıl 40 bin ton kiraz ihraç eden Türkiye'nin 2010 yılında ihracatını 100 bin tona çıkarabileceğini kaydeden firma yetkilileri, döviz girdisinin de 300 milyon doları bulacağını vurguluyor. Oysa 10 yıl önce ihracatımız sade ce 4 bin tondu. 2000'de 12 bin ton kiraz ihraç edilerek 23 milyon dolar döviz sağlandı. Bu tarihten sonra hızlı bir ihracat artışı başladı. 2001'de ihracat 49 milyon dolara, 2002'de 65 milyon dolara, 2003'te ise 78 milyon dolara çıktı. Bu yıl, rakip ülkelerdeki üretimin azlığının da etkisiyle yüzde 53 artan ihracatımız 120 milyon dolara ulaştı.
BAHÇEDE KİLOSU 2 EURO Kiraz ihracatçılarından Alara Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Taner, Türk kirazının kalitesiyle dünya pazarlarında öne çıktığını belirtiyor. Taner, Avrupa'nın en büyük kiraz üreticileri olan İtalya, Fransa ve İspanya'nın bile Türk kirazı tüketmeye başladığını hatırlatarak, "Türkiye'nin her bölgesinde kiraz yetişiyor. Bu da ihracat süremizi 70-80 güne çıkarıyor. Oysa Avrupa'da bu süre 30-40 gün ile sınırlı. Rusya dahil tüm Avrupa müşterimiz oldu" diyor. Kirazın kilosunun bahçede 2 Euro'ya satıldığını kaydeden Taner, "Bodur fidanlarla kurulan bir bahçenin 3 yaşında dönümüne 600 kilo, 10 yaşında da 2 ton ürün verdiğini düşünürseniz, bu hiç de fena bir gelir sayılmaz" diye devam ediyor. Yeni üretim teknikleriyle Avrupa'nın meyve bahçesi olacağımızı belirten Taner, şunları söylüyor: "Avrupalı üretici, teknikleri iyi bildiği ve verimli üretim yaptığı için iyi para kazanıyor. Ancak orada maliyet yüksek olduğu için ellerinde para kalmıyor. Birkaç yıldır iş dünyasından arkadaşlar da sektöre ilgi gösteriyor. Fırsatlar iyi değerlendirilirse ihracatımız hızla artar."