Fransa'nın Avrupa Anayasası referandumunu ilkbaharda yapacağını açıklaması ile "Türkiye gelecek yılın ikinci yarısında müzakerelere başlar" tezi ağırlık kazandı.
Fransız hükümeti, Avrupa Anayasası konusunda referandumun önümüzdeki yılın ilkbahar döneminde yapılabileceğini açıkladı. Bu karardan sonra Türkiye'nin 2005'in ikinci yarısında müzakerelere başlaması için önünün açıldığı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın AB anayasası için yapılacak referandumu etkilememesi için Türkiye müzakerelerini daha ileri bir tarihe ertelemeye çalışıyordu. Bu haberden sonra Cumhurbaşkanı'nın elinin rahatladığı yorumları yapılıyor. Chirac geçen yıl Temmuz ayında yaptığı açıklamada, referandumun 2005'in ikinci yarısında yapılacağını söylemiş ancak kesin bir tarih vermemişti. Le Figaro gazetesi bugünkü haberinde, Chirac'ın muhalefetteki Sosyalist Parti'nin Çarşamba günü kendi içinde yaptığı oylamada büyük oranda anayasa lehine oy kullanmasından doğan ivmeden yararlanmak için referandumu Haziran ortasında yapabileceğini söyledi. Hükümet sözcüsü Bütçeden sorumlu bakan Jean-Francois Cope France Inter radyosuna yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanının aklındaki tarihe ilişkin bir fikrim yok. Her durumda, bunun ilkbahardan önce olması teknik olarak mümkün değil" dedi. Cope, referandum düzenlenmesi sırasında Fransız anayasasının kabul edilmesi ve parlamentoda bir oturum düzenlenmesi gibi çeşitli idari prosedürleri içereceğini ifade etti. Chirac ve partisi UMP, AB'nin üye sayısının 25'e çıkmasının ardından sorunsuz bir şekilde faaliyet göstermesine yardımcı olmayı amaçlayan anayasasını destekliyor. Yapılan kamuoyu yoklamaları da seçmenlerin açık bir çoğunluğunun buna destek verdiğini gösteriyor.
CHIRAC HAZIRLIK YAPIYOR Le Figaro gazetesi Chirac'a yakın bir kaynağa dayandırarak verdiği haberinde, Cumhurbaşkanının Fransa anayasasını Ocak sonunda ya da Şubat başında revize ederek prosedürleri başlatacağını bildirdi. Le Figaro'nun haberine göre, kaynak, Chirac'ın amacının referandumu "en geç Haziran'ın ilk yarısında veya daha kısa bir kampanya yapmayı tercih etmesi halinde daha erken bir tarihte" yapmak olduğunu söyledi. Chirac'ın makamından konuya ilişkin henüz bir açıklama gelmedi. AB anayasasının yürürlüğe girmesi için üye devletlerin hepsi tarafından onaylanması gerekiyor.