Kasım ayı enflasyonu tüketici fiyatlarında yüzde 1.54, toptan eşyada 0.75 oldu. Çekirdek enflasyon ise yüzde 0.4 arttı. Buna göre yıllık enflasyon da tüketici fiyatlarında yüzde 9.79 olarak gerçekleşti.
Tarımdan sürpriz destek geldi, enflasyonu frenledi
Ekimdeki yükselişiyle heyecan yaratan enflasyon tarım ve düşen kurlarla tekrar iniş trendine girdi.
Ekim ayındaki yükselişiyle herkesi şaşırtan enflasyon, kasım ayında tekrar düşüşe girdi. Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre kasım ayında Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) yüzde 0.75, Tüketici Eşya Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 1.54 arttı. Yıllık enflasyon ise TEFE'de yüzde 14.4, TÜFE ise yüzde 9.79 olarak gerçekleşti. TÜFE'deki artışta gıda ve giyecek fiyatlarındaki artış etsiki gösterdi. TEFE'de ise tarım fiyatlarındaki beklenmedik gerileme etkili oldu. Döviz kurlarındaki düşüşün de imalat sanayi fiyat artışlarını frenlediği yorumları yapılıyor. Çekirdek enflasyon olarak nitelenen özel sektör imalat sanayiindeki fiyat artışı yüzde 0.2 olarak belirlendi. TEFE'deki yüzde 0.75 oranındaki artışın yüzde 0.29'u devlet sektöründeki fiyat artışlarından, yüzde 0.46'sı da özel sektördeki fiyat artışlarından kaynaklandı. DİE'den yapılan açıklamaya göre, kasım ayında, sektörel bazda en yüksek fiyat artışı yüzde 4.6 ile madencilik ve taşocakçılığı sektöründe gerçekleşti.
YENİ SEZON GİYİMİ ZAMLANDIRDI Alt sektörler bazında, yıllık en yüksek fiyat artışları yüzde 52.1 ile ham petrol ve doğalgaz çıkarımı, yüzde 46 ile balıkçılıkta görülürken aynı dönemde, diğer ulaşım araçları imalatı yüzde 1.1, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 2.3 gerileme kaydedildi. Tüketici fiyatları endeksine göre, en yüksek fiyat artışı yüzde 3.1 ile ulaştırma sektöründe görüldü. Giyim ve ayakkabı harcamaları yüzde 2.2, konut ile ilgili harcamalar yüzde 1.2, gıda, içki ve tütün yüzde 1.9, ev eşyası yüzde 0.8, sağlık yüzde 0.2, eğlence ve kültür yüzde 0.2, lokanta, pastane ve otel yüzde 1.2, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 0.4 zamlandı. Eğitim harcamalarında bir artış olmadı. Yıllık bazda ana harcama grupları itibariyle fiyatlar en fazla yüzde 16.5 ile yine ulaştırma sektöründe arttı. Ev eşyası fiyatları değişmezken, eğlence ve kültürde ise yüzde 0.6 gerileme meydana geldi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından hazırlanan geçinme endeksine göre, yıllık ortalama artışlar perakende fiyatlarda yüzde 11.5, toptan fiyatlarda yüzde 12.4 olarak gerçekleşti.