|
|
|
|
|
|
Gelenekselden evrensele 'aşure'
Folklorumuzda dostluk ve barışın sembolü olan aşure en prestijli uluslararası gıda yarışmasında altın madalya aldı ve dünyanın en iyi 12 tadı arasına girdi
Aşure... Anadolu folklorunun önemli bir unsuru, özellikle Muharrem ayının dostluk ve barış simgesi... Türk mutfağının en eski tatlılarının başında gelen aşure geleneksel kültürümüzde kendine özgü bir yeri olan "Tören" tatlısıdır. "Nuhun gemisi, tufan sona erip, karaya oturduğunda, gemidekiler şükretmek için bir kutlama yapmak ister. Fakat geminin yiyecek ambarları neredeyse boşalmak üzeredir. Bunun üzerine gemidekiler yiyecek ne bulurlarsa bir araya getirerek bir çorba pişirirler ve aşure ortaya çıkar..." Aşurenin nasıl bulunduğuyla ilgili en güçlü rivayet bu; tufandan kurtuluş kutlamalarının yemeği de dualarla pişirilen aşuredir. Metin And "Ritüelden Drama: Kerbela-Muharrem- Ta'ziye" adlı kitabında, aşurenin özellikle Bektaşi geleneğinde barış ve kardeşliği simgelediğini ve pişirme törenlerin yoğun bir sembolizmi içerdiğini anlatır. Geleneksel mutfağımızın bu saygın tatlısı Fransa'da yapılan "Uluslararası Gıda Fuarı" nda "Dünyanın en iyi on iki tadı" arasına girerek "Altın Sial" ödülünü aldı. 27 ülkeden gıda ürünlerinin rekabetine sahne olan "Sial d'Or-Altın Sial Ödülleri"nin en önemli özelliği olan 'aday olamama-aday gösterilme' prensibi göz önüne alındığında aşurenin kazandığı ödülün anlamı pekişiyor.
20 DAKİKADA AŞURE Aşureyle Fransa'ya giderek Türkiye'ye altın madalya kazandıran Tukaş'ın Genel Müdürü Ahmet Uysal yarışma ve ödülle ilgili şunları söylüyor: "Sial d'OR yarışması, uluslararası platformdaki en prestijli ve objektif gıda yarışmasıdır. Bu yarışma, dünya gıda sektörünün eğilimlerinin ne yöne gittiğini ve yeni trendlerin ne olduğunu ortaya koyuyor. Bunun yanı sıra yarışmaya katılan 27 ülkedeki gıda-yiyecek alışkanlıkları konusunda da fikir sahibi olunmasını sağlıyor." Yarışmada ödül alan ürünlerin iki yıl boyunca ödül logosunu lansman ve pazarlama aktivitelerinde kullanabildiğini belirten Uysal "Geleneksel Türk Tatlıları ürün grubunda geçtiğimiz yıl pazara sunulan ve kendine özgü yapısıyla kısa sürede başarı yakalayan 'Tukaş Aşure' iki günlük hazırlama ve pişirme süresini 20 dakikaya indirdi. Yalnızca su ile hazırlanabilmesi nedeniyle tüketiciye sunduğu pratiklik ve sağladığı fayda bu ödüle layık görülmesinde büyük etken oldu" diyor. Dünya gıda sektörünün buluşma noktası olan "SIAL The Global Food Marketplace" kapsamında, 1986 yılından beri iki yılda bir düzenlenen "SIAL d'OR" yarışmasında ürünler ve markalar; yenilikçi özellikleri, kendi ulusal pazarlarında gösterdikleri ticari başarı, tüketiciye sundukları fayda ve fonksiyonellikleri ile ödüllendiriliyor. Sial d'OR Türkiye jürisinde yer alan Ayşe Dinçer aşurenin tarihi öyküsünün tüm jüri üyelerini çok etkilediğini söylüyor... "Başta aşure olmak üzere yarışmaya Türkiye'den katılan her ürünü diğer jüri üyelerine büyük bir zevk ve gururla sundum. Aşurenin geleneksel önemi ve herkesin bu lezzetli tatlıyı çok kısa sürede hazırlayabilmesini sağlayan Tukaş Aşure tüm yabancı lezzet uzmanlarının ilgisini çekti." Marka Danışmanı Güven Borça ise "Sial d'- OR" ödülünün gerçekçi bir ödül olduğunu, ürünlerin objektif bir değerlendirme ile aday gösterildiğini belirtiyor ve ekliyor: "Kültürel değerlerimizi pazarlama becerilerimizi geliştirmemiz açısından aşure ile alınan bu ödül çok anlamlı. Bu topraklardan markaların çıkması için geleneksel Türk ürünlerinin geliştirilmesi ve çok iyi pazarlanabilmesi gerekiyor. Neden bir Alman ya da Fransız kısacası bir Avrupalı ya da ABD'li aşure ve cacık gibi Türk kültürüne özgü ürünleri satın alıp tüketmesin ki?"
Hakan Töre
|
|
|
|
|
|
|
|
|